2. 6. 2022, 09:48 | Vir: STA

Ob okroglem jubileju nov portret kraljice Elizabete: je takšna, kot ste pričakovali?

BBC news/posnetek zaslona

V Združenem kraljestvu se začenja slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II. Za uvod v štiridnevno praznovanje bo v Londonu poskrbela tradicionalna parada, v naslednjih dneh se bodo zvrstili še številni dogodki, vključno z uličnimi zabavami in koncerti.

Kraljica Elizabeta ll. ostaja ena najbolj oboževanih oseb. S tem namenom se ji bo ob praznovanju 70-letne vladavine poklonila celotna Velika Britanija. 

Na Instagramu kraljeve družine so zato že tradicionalno objavili njen portret. Fotografijo je 25. maja posnel Ranald Mackechnie na gradu Windsor. V ozadju se bohotita okrogli stolp gradu in kip kralja Karla II., ki stoji v štirikotniku gradu.

Ob objavi so iskrene zahvale izrekli vsem, ki se bodo pridružili počastitvi kraljice. K objavi so vključili tudi monarhinjine besede: "Hvala vsem, ki ste sodelovali pri sklicevanju skupnosti, družin, sosedov in prijateljev za obeležitev mojega platinastega jubileja v Združenem kraljestvu in po vsem Commonwealthu." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ob tem pa je dodala: "Vem, da bo med temi prazničnimi dnevi nastalo veliko lepih spominov. Še naprej me navdihuje izkazana dobra volja in upam, da bodo prihodnji dnevi priložnost za razmislek o vsem, kar smo dosegli v zadnjih sedemdesetih letih, ko z zaupanjem in navdušenjem zremo v prihodnost." 

Elizabeta je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik. 

Priprave na praznovanje že v polnem teku 

Že dopoldne se bo v Londonu odvila parada, t. i. Pozdrav zastavi, s katero že več kot 260 let obeležujejo uradni rojstni dan britanskega monarha.

Sodelovalo bo 1500 vojakov, 250 konj in več sto glasbenikov.

Nad Buckinghamsko palačo in zbrano množico bo poletelo še več kot 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Zbrane bo pozdravila tudi kraljica 

Ob zaključku bo zbrane z balkona Buckinghamske palače pozdravila tudi kraljica v spremstvu najožjih članov kraljeve družine. Ob njej bodo med drugim skupaj z družinami njen sin in prestolonaslednik princ Charles, njegov sin princ William ter kraljičina hči Anne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC (@bbc)

V petek bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju potekalo zahvalno bogoslužje. V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo, nedelja pa bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord