10. 1. 2024, 16:43 | Vir: STA

Kaj se dogaja?! Obala se utaplja v plastičnih delcih (znan je razlog, zakaj je to tako)

Profimedia

Prebivalci so zaskrbljeni, nekateri omenjajo celo čisto prav okoljsko katastrofo.

Na obalo severne Španije je v zadnjih tednih naplavilo ogromno plastičnih delcev, potem ko je s tovorne ladje padel kontejner s 25 tonami plastičnih peletov. Kljub obsežni čistilni akciji, se krepijo bojazni pred okoljsko katastrofo, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Zaposleni pri ministrstvu za ekološki prehod so se pridružili lokalnim prebivalcem in prostovoljcem, ki čistijo obalo plastičnih delcev. Ravno v torek sta sicer regionalni vladi v Galiciji in Asturiji izdali poziv, s katerim sta sprožile dodatno pomoč in več sredstev s strani vlade v Madridu.

Nesreča se je zgodila že 8. decembra, ko je z ladje, s katero je upravljal danski Maersk, padlo šest kontejnerjev ob severni obali Portugalske. V enem od kontejnerjev je bilo več kot 1000 vreč s plastičnimi peleti. Vsaka je bila težka 25 kilogramov. Z njimi sicer izdelujejo druge plastične proizvode.

Evropska komisija je že posvarila, da bi lahko 25 ton plastičnih delcev ogrožalo morsko okolje in gospodarske aktivnosti, kot je ribolov.

Je pa nesreča sprožila politični spor med regionalno konservativno vlado Galicije in socialistično vlado v Madridu, ki si medsebojno očitata prepozno odzivanje in pomanjkljivo obveščanje. Načrt za ukrepanje so oblasti v Galiciji uradno izdale šele v petek, čeprav je začelo delce na obalo naplavljati že sredi decembra. Zaenkrat so uspeli zbrati le deset odstotkov izgubljenega tovora. Domnevajo, da bi morski tokovi delce lahko ponesli tudi do zahodnih obal Francije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol