5. 4. 2022, 13:10

Se bodo napovedi URESNIČILE? V samo DVEH urah z letalom iz Šanghaja v New York!

Profimedia

S Kitajske bi v ZDA lahko poleteli dvakrat hitreje kot z doslej najhitrejšim in najprestižnejšim potniškim letalom na svetu.

Podjetje Space Transportation s sedežem v Pekingu želi možnost leta iz Šanghaja v New York v dveh urah uresničiti z razvojem vozila za prevoz potnikov, ki lahko leti po nebu s hitrostjo ene milje na sekundo – več kot dvakrat hitreje kot concorde.

Concorde je bil najhitrejše in najprestižnejše potniško letalo na svetu z maksimalno hitrostjo 2179 kilometrov na uro in z maksimalna višino letenja 18.300 metrov, kar je skoraj dvakrat več kot navadno.

Podjetje je objavilo animirani reklamni videoposnetek, ki prikazuje potnike (čelada ali vesoljske obleke niso potrebne) na krovu. Gre za vesoljsko letalo z 12 sedeži, ki se ugnezdi pod aerodinamično strukturo v obliki delte, obkroženo z dvema raketama.

Kako deluje?

Vozilo se navpično izstreli v nebo in ko doseže višino križarjenja, se vesoljsko letalo loči od njegovih ojačevalnikov in nato s hitrostjo 7000 kilometrov na uro preleti rob vesolja ter s pomočjo stativa navpično pristane na svojem cilju.

Glede na spletno stran Space Transportation, namerava podjetje leta 2025 začeti svoj prvi suborbitalni testni let v vesoljskem turizmu, ki mu bo sledil "popoln globalni polet hiperzvočnega vozila do leta 2030."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord