24. 5. 2022, 18:22 | Vir: STA

Obraz, ki ga vsi poznamo: padla je odločitev o novem mandatu

Profimedia

Zaradi svetovne pandemije na planetu ni človeka, ki ga ne bi prepoznal. Ali ga bomo gledali tudi v prihodnje?

Je prvi Afričan na čelu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je bil uradno izvoljen za drugi petletni mandat na tem položaju. Njegov novi mandat se bo uradno začel 16. avgusta, so sporočili iz WHO.

Ob ponovni izvolitvi je Tedros Adhan Ghebreyesus na Twitterju zapisal, da je počaščen, da bo v drugo vodil Svetovno zdravstveno organizacijo. Ob tem je izrazil tudi globoko zahvalo, da so mu članice podelile ponovno zaupanje za vodstvo. 

Z današnjim glasovanjem na svetovni zdravstveni skupščini v Ženevi se je zaključil dolgotrajen volilni postopek, ki se je začel aprila 2021.

Izid glasovanja sicer nikakor ni presenetljiv, saj je bil 57-letni Etiopijec edini kandidat, ki se je potegoval za položaj.

Pandemija ostaja glavna skrb

Tedros je etiopski politik, biolog, raziskovalec javnega zdravja in uradnik. Leta 1986 je diplomiral iz biologije, leta 1992 na univerzi v Londonu magistriral iz imunologije nalezljivih bolezni, leta 2000 pa je zaključil doktorski študij na univerzi v Nottinghamu.

Preden je leta 2017 postal generalni direktor WHO, je več let zasedal tudi dva visoka položaja v vladi Etiopije. Bil je minister za zdravje od leta 2005 do 2012 in minister za zunanje zadeve od leta 2012 do leta 2016.

Pandemija covida-19 tudi v drugem mandatu ostaja ena od njegovih glavnih skrbi, je dejal.

Pandemija covida-19 tudi v drugem mandatu ostaja ena od njegovih glavnih skrbi, je dejal.

Profimedia

Tedros je v svojem prvem mandatu sprožil obsežno preoblikovanje WHO. Cilj je bil povečati učinkovitost organizacije in njen učinek na ravni držav za spodbujanje bolj zdravega življenja in povečanje pravičnega dostopa do zdravstvene oskrbe.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel