N. V. | 20. 2. 2023, 20:55

Odkrili najstarejšo spolno igračko: takšne so uporabljali Rimljani (FOTO)

Profimedia

Raziskovalci so ugotovili, da ima bolj gladke konce, kar kaže na to, da so ga redno uporabljali. 

V rimski utrdbi Vindolanda v Northumberlandu so našli predmet, dolg 16 centimetrov, ki močno spominja na moški spolni ud. Odkrili so ga v jarku, skupaj s čevlji, dodatki za obleke ter obrtnimi odpadki, kot so odrezki usnja in obdelano rogovje, poročajo tuji mediji.

Profimedia

Leta 1992 so arheologi ocenili, da gre za pripomoček za krpanje, zdaj pa menijo, da je leseni falus služil kot spolna igračka.

Že takrat so se radi igrali

Predmet so znova preučili raziskovalci z dublinske univerze Newcastle. "Del mene misli, da je samoumevno, da gre za penis. Ne vem, kdo je predmet v katalog vpisal kot orodje za krpanje. Morda je bilo komu neprijetno, da bi v katalog zapisal, za kaj gre, ali pa je ta nekdo menil, da Rimljani niso počeli tako prismuknjenih stvari," je dejal predavatelj z dublinske univerze Rob Collins

Profimedia

Meni, da je bil sprva še daljši, za les je namreč značilno, da se sčasoma skrči in spreminja obliko. Raziskovalci so še ugotovili, da ima bolj gladke konce, kar kaže na to, da so ga redno uporabljali. 

Če gre res za spolno igračko, so odkrili prvi rimski umetni penis. "Iz grške in rimske poezije vemo, da so ljudje uporabljali dilde. A do sedaj nismo še nobenega odkrili," je dodal Collins. 

Collins je izpostavil, da je pri tej novi teoriji potrebne nekaj previdnosti: "Dildov niso vedno uporabljali za užitek. Lahko so jih uporabljali tudi kot pripomočke za mučenje, zato je treba biti previden pri izrazu spolna igračka. A upajmo, da so ga uporabljali kot spolne igračke. To je najbolj vznemirljiva možnost."

Druge teorije

Poleg teorij, da je bil leseni falus uporabljen kot pripomoček za krpanje, ali kot spolna igračka, sta se pojavili še dve:

  • Nekateri menijo, da so predmet uporabljali kot pestilo, bodisi v kulinarične namene ali pa za mletje kozmetičnih in zdravilnih sestavin.
  • Predmet pa bi prvotno lahko bil tudi del kipa, ki so se ga mimoidoči dotikali za srečo. Antične faluse so namreč večkrat uporabljali kot predmete, s katerimi se preganja zlo. Vendar arheologi dodajajo, da bi bil v tem primeru falus lociran blizu vhoda, namesto tega pa so ga našli v zaprtih prostorih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol