20. 6. 2023, 07:42 | Vir: STA

Vlada odločila: Slovenija bo v afriško državo poslala 300.000 evrov pomoči

Bobo

V državi, kjer potekajo oboroženi spopadi, je že pred zaostritvijo konflikta pomoč potrebovala tretjina prebivalcev.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sklenila, da bo Mednarodnemu odboru Rdečega križa namenila 300.000 evrov za nujno humanitarno pomoč za Sudan, kjer že več kot dva meseca divjajo spopadi.

RTV/Posnetek zaslona

Več tednov trajajoči spopadi

Sredstva bo namenila iz proračuna ministrstva za zunanje in evropske zadeve, so sporočili po seji vlade. Izpostavili so, da prispevek upošteva tudi zunanjepolitične prioritete Slovenije na področju multilateralnega sodelovanja, med drugim njeno prihodnje članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2024 in 2025.

Sudan je od 15. aprila prizorišče oboroženih spopadov med vojsko in paravojaško skupino RSF, ki so doslej terjali več kot 2000 življenj, več kot 5000 ljudi pa je bilo ranjenih. Po navedbah Združenih narodov se je zaradi spopadov notranje razselilo skoraj dva milijona ljudi, pol milijona pa se jih je zateklo v sosednje države.

Profimedia

Humanitarno delo oteženo

Na vladi so v sporočilu za javnost še izpostavili, da je že pred spopadi humanitarno pomoč potrebovala tretjina prebivalcev Sudana, zdaj pa je število naraslo na okoli 25 milijonov, kar predstavlja več kot polovico prebivalcev te države.

Dodali so, da je v prestolnici Kartum in pokrajini Darfur v sedanjih razmerah humanitarno delovanje oteženo, zaradi česar pomoč zagotavljajo predvsem lokalne nevladne organizacije ter Rdeči križ in Rdeči polmesec. Dodatno težavo povzročajo napadi na humanitarne delavce in plenjenje paketov pomoči.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol