I. D. | 20. 8. 2022, 06:00

Odslužene pnevmatike v novi funkciji – bi jih uporabili?

Profimedia

Na ta način bo vaš dom bolj zelen, cenejši in lažji.

Inženirji na avstralski univerzi RMIT so odkrili, kako lahko stoodstotno nadomestijo konvencionalne agregate v betonu. Namesto gramoza in zdrobljenih kamnin lahko zdaj uporabijo gumo iz starih pnevmatik. Inovacija obljublja razmah krožne ekonomije. "Zeleni" beton je tudi lažji, kar pomeni nižje stroške izdelave in transporta.

Profimedia

Guma že danes v majhnem deležu nadomešča betonske agregate, a vsi poskusi, da bi zamenjali vse, so bili do nedavnega neuspešni. Nov proizvodni proces so predstavili v reviji Resources, Conservtion and Recycling. Prvi avtor Mohammad Momeed Ul Islam meni, da so s tem ovrgli dolgoletno prepričanje, da se z delci gume ne da doseči veliko. "Naša tehnika vključuje nove kalupe za stiskanje grobega gumenega agregata v svež cement, s čimer izboljšamo kakovost materiala."

Profimedia

Ta način proizvodnje bo imel ogromne okoljske in ekonomske prednosti. Ker bodo stare pnevmatike zamenjale ves agregat, se bo bistveno zmanjšala poraba naravnih virov, hkrati bo rešeno vprašanje odlaganja odsluženih avtomobilskih gum.

Do leta 2030 naj bi na globalni ravni letno zavrgli približno 1,2 milijarde pnevmatik.

"Cenejši beton bo pomagal pri stanovanjskih gradbenih projektih na podeželju in v oddaljenih delih Avstralije in tudi v državah drugod po svetu," prednosti našteva Ul Islam. Zaenkrat laboratorijski postopek bi lahko hitro prilagodili za industrijsko izdelavo po vsem svetu.       

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol