STA/M.P. | 8. 8. 2022, 13:48

Odziv hrvaških novinarjev na Matijanićevo smrt: "Vemo, kdo je krivec!"

Profimedia/Facebook

Raziskovalni novinar Vladimir Matijanić je umrl po tem, ko je več dni iskal pomoč pri zdravnikih in klical tudi v bolnišnico. Objavljeni posnetki pogovorov med pokojnim in zdravniki razkrivajo, da mu je zaposlena z infekcijskega oddelka le nekaj ur pred smrtjo celo dejala, da naj urinira v posodo zraven postelje.

Na Matijanićevo smrt so se že odzvali tudi nekateri znani hrvaški komentatorji in s prstom pokazali na vladajočo HDZ.

"Prosim za kratek odgovor: da ali ne?"

Ob tragičnem dogodku je eden najbolj znanih hrvaških novinarjev in komentatorjev Boris Dežulović na Facebooku zapisal:

"Če bi žena premierja Plenkovića klicala na urgenco le enkrat, ne dvanajstkrat, z vsemi diagnozami in simptomi, kot jih ima Vlado, bi ji rekli, da mu ni treba v bolnišnico in naj lula v posodo?" se sprašuje.

Dežulović poudari, da vsak odgovor zahteva odstop ministra, predsednika vlade in celotne hrvaške vlade.

Dežulović poudari, da vsak odgovor zahteva odstop ministra, predsednika vlade in celotne hrvaške vlade.

Facebook/Boris Dežulović

Glede priporočila zdravstvenih delavcev, da naj novinar, ki je trpel za hudimi simptomi, je slane palčke, Dežulović pravi: "Če bi v hišo župana iz HDZ pripeljal rešilni avtomobil z enakimi diagnozami in simptomi, kot jih je imel Vlado, bi mu rekli, da mu ni treba v bolnišnico, in mu priporočili slane palčke in odšli? Prosim za kratek odgovor: da ali ne? Ne, ne, zelo preprosto: da ali ne?"

Matijanić je bil zanje "moteč"

Prek Facebooka se je na smrt Matijanića odzvala tudi novinarka hrvaške nacionalne televizije HRT Maja Sever. Zapisala je, da je "očitno motil tiste, ki so uničili našo družbo, ki so kradli in ki bodo zdaj z vsemi silami poskušali dokazati, da je vse potekalo po pravilih".

Novinar Gordan Duhaček pa je v komentarju za Index.hr napisal, da se "sistem HDZ poskuša izvleči iz odgovornosti za smrt hrvaškega državljana Vladimirja Matijanića, medtem ko poskuša sprati kri s svojih rok kot tisočkrat doslej". 

"Če bo pod pritiskom javnosti prišlo do obtožnice, se bo HDZ-jevo pravosodje potrudilo, da se bodo krivci izvlekli. V najslabšem primeru bo neki HDZ-jevec za kazen malo lupil krompir," je napovedal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.