R. K. | 26. 7. 2022, 17:30

Odzivi Hrvatov na spojitev države: "Zdaj morajo še Američani zgraditi Aljaški most"

Profimedia/Twitter/Katarina Brecic/fotomontaža

Organizatorji otvoritve težko pričakovanega mostu, ki povezuje Hrvaško, obljubljajo pravi spektakel. Kdo bo prvi zapeljal čez most in kako se na novo pridobitev odzivajo Hrvati?

Hrvati uradno odpirajo Pelješki most, ki bo kopno povezal s polotokom Pelješac, kar je povod za številna praznovanja in dogodke po državi. Kot prva se bosta v sklopu uradnega odprtja po mostu zapeljala avtomobila hrvaške izdelave. Odzivajo pa se že tudi uporabniki družbenih omrežij, ki zgodovinski trenutek po večini z navdušenjem pozdravljajo.

Na osrednji slovesnosti se obeta pravi spektakel

Po napovedih se bosta po mostu med ognjemetom, ki bo pospremil otvoritev, zapeljala dva avtomobila hrvaške izdelave. Eden bo Rimčeva Nevera, drug pa avtomobil, ki ga je konstruiral hrvaški avtomobilistični prvak Niko Pulić, poroča slovenski portal N1.

Nevero, ki je čez most peljala že med sinočnjo generalko, bo vozil glavni inženir Matija Renić, Pulić pa bo hkrati s svojim avtomobilom most prečkal z druge strani. Oba bosta peljala skozi ognjemet.

Kako se odzivajo Hrvati?

"Srečna sem, da se danes Hrvaška združuje", je v svoji objavi na Twitterju zapisala ena od uporabnic. "Rada grem na Pelješac, tam smo žurali že od študentskih let in na ta del Lepe naše me vežejo čudoviti spomini", je še dejala in dodala, da ji je v tem kontekstu popolnoma vseeno, kdo po mostu hodi, kdo se bo prvi peljal in kdo bo govoril na otvoritvi.

Izjave nekaterih uporabnikov na Twitterju so tudi šaljive. Nekdo je denimo namignil, da morajo sedaj, ko so Hrvati povezali državo, tudi Američani "zgraditi Aljaški most in končno združiti Združene države Amerike".

Delo slovenskega inženirja

Gradnja Pelješkega mostu je sicer eden največjih infrastrukturnih projektov na Hrvaškem. Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela pa je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Most bi po prvih napovedih morali odpreti že na začetku turistične sezone, a so morali odprtje zaradi zamud pri izvedbah gradbenih del prestaviti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord