R. K. | 13. 7. 2023, 19:15

Požar apokaliptičnih razsežnosti na Hrvaškem: ogenj golta hiše in avtomobile, med ljudmi vlada zmeda

Profimedia

Več kot 150 gasilcev se že ves dan bori z besnečim ognjem, medtem ko jim gašenje otežuje močan veter. 

Obširen požar, ki je malo pred poldnevom izbruhnil v Grebaštici nedaleč od Šibenika na Hrvaškem, trenutno gasi 155 gasilcev s 57 gasilskimi vozili. Pomagata jim tri letala air tractor in štiri letala canadaira, ki jih je poslalo hrvaško ministrstvo za obrambo. Gasilcem delo močno otežuje močan južni veter. Glavni gasilski poveljnik JVP Šibenik Volimir Milošević je za hrvaški portal N1 dejal, da stanje ni dobro.

Profimedia

Med ljudmi panika in zmeda

Hrvaški gasilci so pozvali krajane, ki živijo na območju v bližini požara, naj gasilcem ne otežujejo dela in se ne izpostavljajo nevarnosti, da bi požar opazovali, fotografirali ali snemali. Prav tako je na območju, kjer delujejo protipožarna letala, strogo prepovedana uporaba dronov, saj lahko ti neposredno ogrozijo varnost gasilcev, ki se borijo z ognjenimi zublji.

Policisti so medtem zaradi grozeče nevarnosti izpraznili številna naselja in zaprli ceste. "Ljudje bežijo iz stanovanj, pa ne vedo, kam bi zbežali. Vlada prava panika, vse smrdi in od dima se nič ne vidi," je po navedbah N1, ki se sklicuje na šibeniški portal, povedala članica ene od evakuiranih družin. 

Profimedia

Gneča na jadranski magistrali

Po dozdajšnjih podatkih je v požaru zgorelo več hiš, najmanj pet avtomobilov in en gradbeni stroj. "Vse je polno dima in pepela, na vsakem kilometru so skupine gasilcev, policijske patrulje so skupaj z vozili na gosto razporejene tudi po Jadranski magistrali," je novinarka Ana Petrić povedala za Slobodno Dalmacijo.

Hrvaški mediji poročajo, da je na jadranski magistrali velika gneča, kar otežuje prehod gasilskim vozilom. Pri Primoštenu je policija namreč del magistrale zaprla za ves promet. Z območja požara prihaja tudi vse več pretresljivih fotografij, ki kažejo, kako velike so razsežnosti katastrofe, ki je prizadela Dalmacijo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord