27. 7. 2023, 18:01 | Vir: STA

Ognjena drama v Grčiji se nadaljuje: rdeči alarmi blizu Aten, spet smrtne žrtve

Profimedia

V zadnjih treh dneh je v Grčiji izbruhnilo 177 gozdnih požarov, od 13. julija pa celo več kot 600.

Na stotine gasilcev je danes poskušalo pogasiti uničujoče požare, ki so doslej zahtevali štiri življenja, med drugim tudi dveh pilotov kanaderja, ki je strmoglavil v torek na otoku Evboja. Pred tem so sicer poročali o treh smrtnih žrtvah na tem otoku, vendar moški, čigar truplo so našli, kasneje ni bil naveden med žrtvami požara.

Eksplozija v skladišču

Med drugim je zagorelo v bližini Volosa, kjer sta v sredo umrla moški in ženska. V sredo pozno zvečer so plameni ogrožali industrijsko območje Volosa, gorelo pa je tudi nekoliko južneje, kjer so prebivalce pozvali, naj zapustijo domove, je na spletni strani poročal grški časnik Kathimerini.

Na Rodosu že bolje, a nova žarišča

Ognjeni zublji so se približali tudi predmestju prestolnice Atene, a so gasilci požar hitro pogasili. Gasilci so se borili tudi z novim požarom na otoku Eboja, še poroča časnik.

Razmere na nekaterih območjih, med drugim na Rodosu, kjer so morali zaradi uničujočih požarov v minulih dneh evakuirati več kot 20.000 turistov in domačinov, so se sicer večinoma začele umirjati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia

Tudi drugod na prizadetih območjih, med drugim na Evboji in Krfu, se stanje izboljšuje, požari pa so večinoma pod nadzorom, je na državni televiziji sporočil tiskovni predstavnik grških gasilcev Janis Artopoios.

"Težki in žalostni dnevi"

Vremenoslovci so v preteklih dneh večkrat opozorili pred nevarno kombinacijo močnih vetrov in suhega vremena, poroča dpa.

Profimedia

Grški premier Kiriakos Micotakis je ocenil, da gre za "težke in zelo žalostne dneve", navaja AFP.

Micotakis je v luči gozdnih požarov, ki so prizadeli Grčijo, še dejal, da mora država storiti več v boju proti posledicam podnebnih sprememb. Grčija mora reformirati način gašenja požarov in politiko preprečevanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol