12. 1. 2024, 16:05 | Vir: Sensa

Komet ogromne razsežnosti se nevarno približuje Zemlji

Profimedia

Zemlji se približuje komet, ki je večji od gore Everest. Ali bi nas moralo skrbeti?

Zaradi rogastega videza so komet poimenovali "hudičev komet", po mnenju znanstvenikov pa naj bi bil sestavljen iz plina in prahu. Pravo ime kometa je 12P/Pons-Brooks, značilni rogovi pa so od takrat izginili in postali redko zeleni s skrivnostno "senco", poroča Live Science.

To je posledica tega, da je 10,5 milje širok komet kriovulkanski, kar pomeni, da je hladen vulkan in da je pritisk, ki se kopiči v njegovem jedru, povzročil izbruh lupine.

Glede na to, da je komet večji od največje gore na svetu, bi bilo precej skrb vzbujajoče, če bi se usmeril neposredno proti Zemlji. Toda ne bojte se, saj se nam ni treba pripravljati na katastrofo - komet je od našega planeta oddaljen za enoinpolkratno razdaljo od Zemlje do sonca.

shutterstock

NASA je tudi zagotovila, da nam ni treba skrbeti, da bo "hudičev komet" trčil v Zemljo. "NASA ne pozna nobenega asteroida ali kometa, ki bi trenutno trčil v Zemljo, zato je verjetnost večjega trka precej majhna," so sporočili iz vesoljske agencije. "Pravzaprav, kolikor lahko napovemo, noben velik predmet v naslednjih nekaj sto letih verjetno ne bo udaril v Zemljo."

Po 71 letih bomo letos lahko videli "hudičev" komet

Komet obkroži sonce vsakih 71,2 leta, v letu 2024 pa se bo Zemlji najbolj približal 2. junija, ko bi ga lahko videli s prostim očesom, pravijo astronomi. Nazadnje smo ga lahko videli leta 1953. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol