I. D. | 23. 6. 2022, 17:01

Ogromna pega na Soncu bo zdaj zdaj izbruhnila! Kakšne bodo posledice?

NASA/SDO

Geomagnetne nevihte so v preteklosti povzročile izpade elektrike, mobilnih komunikacij in navigacijskih sistemov. Do česa nas lahko pripeljejo tokrat?

Strokovnjaki za vesoljsko vreme pozorno spremljajo Sončevo pego AR3038, ki je obrnjena neposredno proti Zemlji in se je v zadnjih nekaj dneh enormno povečala. “Včeraj je bila velika. Danes je ogromna,” je komentiral Tony Phillips, član ekipe SpaceWeather.com. “V samo 24 urah se je njena velikost podvojila.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EarthSky (@earthskyscience)

AR3038 je skoraj trikrat večja od Zemlje in bo proti nam najverjetneje kmalu poslala Sončeve blišče.

Pričakujemo lahko blišče razreda M

Najšibkejši so blišči razreda A, sledijo jim blišči razredov B, C, M in X. Blišči razredov A, B in C so prešibki, da bi opazno vplivali na Zemljo. Blišči razreda M lahko povzročijo predvsem kratke radijske izpade v bližini polov.

NASA/SDO

Sončeve pege so začasne temne lise na površju Sonca 

Najmanjše so široke okrog 15 kilometrov, lahko pa se razširijo tudi na tisoče kilometrov. Zaenkrat še ne vemo, kako nastanejo. Največje so vidne z Zemlje, celo brez teleskopa. A pozor - Sonca nikoli ne smemo opazovati brez zaščite za oči

Pege živijo od nekaj dni do več mesecev, nekatere se celo premikajo sem in tja po površju.

NASA/GSFC/SDO

Od pomladi je Sonce še posebej aktivno, saj se bliža vrhuncu svojega 11-letnega cikla. Letos smo bili tako priča že kar nekaj bliščem razredov M in X, a višek aktivnosti lahko pričakujemo leta 2025.

Sončeva pega AR3038

Ne ve se, ali bo pega izginila sama od sebe ali bo izbruhnila. Poleg blišča bi lahko prišlo tudi do izbruha snovi iz Sončeve korone. Ti lahko prizadenejo elektronske sisteme in satelite v bližini Zemlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nature shine (@forever_nature_23)

Če niste med astronavti, ki so trenutno na misiji v vesolju, ste pred pričakovanim izbruhom varni. Razen kratkih motenj v radijskih sistemih bo pega najverjetneje pričarala še osupljiv pojav, ki ga poznamo pod imenom polarni sij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol