7. 4. 2022, 16:50

Ojoj! Pri sosedih odkrili novo različico koronavirusa

Profimedia

Še vedno beležijo visoko število okužb, zdaj pa se soočajo z novo težavo. 

Avstrijski mediji poročajo, da so v Avstriji odkrili novo različico omikrona, natančneje rekombinant omikronske različice. Gre za tako imenovano "mešanico" druge podrazličice omikrona, ki se je že pojavila v Veliki Britaniji, Franciji in na Danskem. Pojav prvega rekombinanta v Avstriji je na svojem Twitterju potrdil tudi avstrijski strokovnjak Andreas Bergthaler.

"V preizkušanjih je bila potrjena ena rekombinacija BA.2 in Spike BA.1.1 brez primere," je dejal Bergthaler in dodal, da "ni epidemioloških ali kliničnih razlogov za zaskrbljenost." Navedel je, da se človek hkrati okuži z dvema virusoma in oba v celico vstopita hkrati. 

Brez skrbi?

Razpravi o rekombinantu se je pridružila tudi avstrijska virologinja Monika Redlberger-Fritz z medicinske univerze na Dunaju. "Z medicinskega vidika je še prezgodaj govoriti, ali je to skrb vzbujajoča različica," je poudarila.

V Avstriji so sicer v zadnjih 24 urah potrdili 16.479 novih okužb s koronavirusom in 44 smrti zaradi covida, kar je še vedno precej visoka številka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord