6. 5. 2022, 10:56 | Vir: STA

Omejili uporabo TEGA cepiva proti covid-19

Profimedia

V dveh kliničnih študijah, ki sicer še nista bili strokovno pregledani in objavljeni, je drugi oziroma poživitveni odmerek tega zdravila sprožil devetkratno povečanje protiteles.

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek sporočila, da se lahko zaradi nevarnosti krvnih strdkov cepivo podjetja Johnson & Johnson proti covidu-19 odslej uporablja le za osebe starejše od 18 let in to le še v primerih, ko druga cepiva niso ustrezna ali dostopna. Za podobno omejitev se je pred tem odločilo že več drugih držav.

FDA sedaj ugotavlja, da lahko cepivo Johnson & Johnson v redkih primerih povzroči trombozo oziroma krvne strdke. Uprava sicer še vedno trdi, da so koristi od cepljenja s tem cepivom večje od kakršnih koli tveganj, med drugim za tiste, ki so imeli alergično reakcijo na cepivi Moderne ali Pfizerja, ki se nočejo cepiti z drugim cepivom ali nimajo dostopa do drugih cepiv. V ZDA so doslej razdelili 18,7 milijonov odmerkov cepiva Johnson & Johnson.

FDA uporabo omejuje na "osebe, starejše od 18 let, ki nimajo možnosti ali dostopa do drugih cepiv oziroma se odločijo za J&J, ker se sicer ne bi cepili."

V ZDA se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo 81,7 milijona ljudi, umrlo jih je skoraj 997.000, proti covidu-19 pa se je doslej cepilo 67 odstotkov prebivalcev ZDA, kar je okrog 220 milijonov. V uporabi so sicer cepiva proti covidu podjetij Pfizer, Moderna ter Johnson & Johnson.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord