Ni. Vu. | 16. 10. 2023, 15:18

Opozicija razglasila zmago na volitvah na Poljskem: "Tega mračnega obdobja je konec"

Donald Tusk

Profimedia

Čeprav uradni rezultati še niso znani, opozicija na Poljskem že odpira penino.

Vodja poljske opozicijske stranke Državljanska koalicije Donald Tusk je včeraj zvečer, skladno z izidi vzporednih volitev, naznanil, da je vladavine stranke Zakon in pravičnost (PiS) konec, poroča N1. Čeprav je bila prešteta le četrtina glasov, je Donald Tusk razglasil zmago na nedavno izvedenih volitvah. Trenutno vladajoča stranka Zakon in pravičnost sicer vodi s 36,8 odstotka glasov, vendar se zdi, da ta odstotek ne bo zadosten za ponovno prevlado. Levosredinska državljanska opozicija, sestavljena iz treh strank - Državljanska koalicija (31,6 odstotka), Tretja pot (13 odstotkov) in Levica (8,6 odstotka) -, je doslej zbrala več kot 50 odstotkov glasov.

Preštevanje glasovnic še poteka, ob tem pa je zanimivo, da so rezultati vzporednih volitev poskrbeli za veselje v vrstah opozicijske stranke. Slednja je trenutno že res dobila največ glasov, a bodo večino glasov - vsaj tako se zdi v tem trenutku - vseeno pobrale stranke opozicije.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

Profimedia

Na izide vzporednih volitev sta se včeraj odzvala tako vodja opozicije, nekdanji premier in nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, kot tudi prvi mož stranke PiS Jaroslaw Kaczynski. "Vladavine PiS je konec," je dejal Tusk, ki vodi Državljansko koalicijo. "Tega mračnega obdobja je konec. Poljska je zmagala, demokracija je zmagala," je dodal in povedal, da je “najsrečnejši človek na Zemlji”. Kaczynski je izpostavil, da še ne more reči, ali bo njegova stranka, ki je Poljsko vodila zadnjih osem let, lahko še tretjič sestavila vlado. 

Čeprav navdušenja med opozicijo očitno, vseeno ni mogoče z gotovostjo trditi, kdo bo na koncu zmagal na volitvah. Del javnosti, zlasti državljanski del, še vedno izraža zaskrbljenost, da bi PiS lahko ostal na oblasti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord