T. R. K. | 15. 5. 2024, 16:03

Zakaj se orke v zadnjem času obnašajo tako čudno? Poglejte, kaj se je zgodilo

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Orke so napadle jadrnico, ki je posledično potonila. 

Španska pomorska reševalna služba je sporočila, da se je v maroških vodah v Gibraltarski ožini potopila jadrnica,  ki jo je napadlo neznano število ork. Dve osebi na krovu plovila Alboran Cognac je v nedeljo ob 9.00 po lokalnem času (8.00 po srednjeevropskem času) rešil mimoidoči tanker. Gre za zadnjega v nizu napadov ork v Gibraltarski ožini, ki so se zgodili v zadnjih štirih letih.

Znanstveniki še niso prepričani o natančnih vzrokih za takšno vedenje, vendar menijo, da bi lahko šlo za posnemovalno ali igrivo vedenje teh zelo inteligentnih sesalcev. Španska pomorska reševalna služba je sporočila, da sta potnika najprej poročala o nenadnih udarcih v trup ladje, zaradi katerih je v plovilo pritekla voda. Zakonca sta posledično opozorila reševalne službe in rešil ju je bližnji tanker, ki ju je odpeljal v Gibraltar, jadrnica pa se je kmalu potopila, poroča BBC. 

V Gibraltarski ožini, ki je ena najbolj prometnih vodnih poti na svetu, saj jo dnevno prečka približno 300 ladij, ter ob atlantski obali Portugalske in severozahodne Španije so v zadnjih štirih letih vse pogostejši primeri divjanja ork. Strokovnjaki menijo, da gre za subpopulacijo približno 15 ork, ki so jo poimenovali Gladis.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"Govorimo o zelo inteligentnih bitjih"

Raziskovalna skupina GTOA, ki spremlja populacijo podvrste iberske orke, je od maja 2020, ko so prvič poročali o napadih, zabeležila skoraj 700 interakcij, v katere je bila vključena ta vrsta. V istem mesecu so orke najprej začele napadati majhne jadrnice in jih poskušale poškodovati, poroča BBC. 

Po družbenih omrežjih so zaokrožile teorije, da se orke želijo maščevati zaradi ladje, ki naj bi zadela ob eno od ork, vendar strokovnjaki zatrjujejo, da to ni res. "Za idejo o maščevanju ni dokazov," trdi predsednica organizacije Whale Sanctuary Project, nevroznanstvenica Lori Marino. Ob tem zagotavlja, da v zgodovini ni bilo primera, ko bi orka v divjini poškodovala človeka. "Če bi res želele povzročiti škodo in poškodovati ljudi na ladji, bi to zlahka storile. Govorimo o zelo inteligentnih bitjih," je še izpostavila.  Znanstveniki sicer menijo, da se ogroženi sesalci z ladjami 'igrajo' zaradi radovednosti in posnemanja, ne pa zaradi agresije.