31. 5. 2022, 19:00

Orkani postajajo vedno večja grožnja

Profimedia

Vse kaže, da bo leto 2022 sedmo zaporedno z nadpovprečno aktivnostjo. Se jih bojite?

Ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je za letos napovedala 65-odstotno možnost močne orkanske sezone. Ta bo trajala od 1. junija do 30. novembra.

Shutterstock

V tem času naj bi nastalo med 14 in 21 tropskih neviht z imenom (nevihta dobi ime ob vetru s hitrostjo vsaj 63 kilometrov na uro), od teh se jih bo šest do 10 razvilo v orkane (hitrost vetra vsaj 120 kilometrov na uro), in od teh jih bo tri do šest zraslo v velike orkane (hitrost vetra vsaj 178 kilometrov na uro). 

30-letno povprečje je sicer 14 tropskih neviht, sedem orkanov in trije veliki orkani na leto, kar je precej pod napovedmi za leto 2022. 

Nevihte se danes razvijajo hitreje in pogosteje, zaradi česar imajo zvezne države in dežurne službe manj časa, da posvarijo javnost in se pripravijo na pomoč.

V zadnjih petih letih je nad ZDA prišlo več orkanov 4. in 5. kategorije kot v vseh 50 letih pred tem.

"Je vaše ime na seznamu?" sprašuje NOAA, ki ima za vsako leto vnaprej pripravljenih 21 imen za nevihte in orkane, a tako lani kot predlani jih je zmanjkalo še pred koncem sezone. Rekordno je bilo leto 2020 s kar 30 imenovanimi tropskimi nevihtami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord