Uredništvo | 13. 11. 2023, 09:10

V naši bližini se širi zelo nalezljiva in nevarna otroška bolezen: rezultati kažejo, da je pozitivnih kar 70 odstotkov testov

Profimedia

Čeprav je cepljenje obvezno in lahko starše, ki otrok ne cepijo, doleti kazen, je precepljenost med otroki še vedno nizka.

Na Hrvaškem se spopadajo z vse več primeri oslovskega kašlja. Največ primerov so zabeležili v Splitu, sledi Zagreb. Največji porast okužb je med osnovnošolci in dijaki, ki pa običajno nimajo hujših simptomov. Največji zapleti se lahko namreč pojavijo pri novorojenčkih in dojenčkih. V splitski bolnišnici so sicer preventivno hospitalizirali enega dojenčka.

Profimedia

"Otroci pri tej starosti imajo napade kašlja, ki trajajo minuto do dve brez vdihavanja. Temu sledi globok vzdih, ki mu sledi slabost. Napadi kašlja se poslabšajo ponoči," je povedala direktorica pedagoškega inštituta za javno zdravje (NZJZ) splitsko-dalmatinske županije Željka Karin. Zdravnica Snježana Kapor Jeričević pa je pojasnila, da se je povečano število obolenj pojavilo zaradi nizke precepljenosti. "Na to stalno opozarjamo starše. V zadnjih tednih je zanimanja za cepljenje nekoliko več." Za Splitom je največ primerov v Zgrebu,

Tisti, ki svojih otrok ne cepijo, so lahko kaznovani

Zaradi porasta bolezni je hrvaški inštitut za javno zdravje odprl točko za testiranje na oslovski kašelj, ki deluje vsak delavnik med 8.00 in 9.30. "Enako kot pri corona drive-in prideš z avtom na napotnico in ti odvzamejo bris, rezultati so še isti dan oziroma najkasneje 24 ur po testu," je dejala epidemiologinja Dijana Mayer. Ob tem je opozorila, da je približno 70 odstotkov testov pozitivnih. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je sicer na Hrvaškem obvezno, starše, ki svojih otrokov ne cepijo, pa lahko doleti denarna kazen.

Profimedia

Kazen za tiste, ki otrok ne cepijo, znaša 265 evrov. Hrvaška sanitarna inšpekcija je v zadnjih dveh letih prejela 42 prijav zavrnitve cepljenja otrok in izrekla 32 prekrškov. Bolniki z oslovskim kašljem so sicer najbolj kužni na začetku, ko še nimajo simptomov, zato niti na vedo, da imajo oslovski kašelj. Bolezen se tako tudi najlažje širi. Zdravniki zato vztrajno opozarjajo starše, naj cepijo svoje otroke, piše Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord