13. 5. 2022, 15:56 | Vir: STA

Ostre kritike na račun Rusije: "Uporabljajo lakoto kot orožje!"

Profimedia

Ruska agresija proti Ukrajini je sprožila strah pred svetovnim pomanjkanjem hrane, saj je država ena najpomembnejših svetovnih proizvajalk pšenice in tudi glavna dobaviteljica koruze.

Ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solski je izrazil bojazen, da bi lahko zaradi ruske agresije proti Ukrajini prišlo do "velikih izgub" pri letošnji žetvi pšenice.

"Stanje s koruzo je nekoliko boljše," je dejal Solski na srečanju s kolegi iz držav članic skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki se 13. maja in v soboto sestajajo v nemškem Stuttgartu.

V ospredju srečanja, ki ga gosti trenutno predsedujoča skupini Nemčija, bo vojna v Ukrajini vplivala na svetovno oskrbo s hrano.

"Ukrajina je v zelo težkem položaju glede izvoza žita," je opozoril Solski. Na letošnji pridelek bi lahko vplivala tudi ruska zasedba rodovitih vzhodnih regij države. "Ne moremo se izogniti dejstvu, da bo letina manjša kot lani," je dejal.


Ministre G7 je pozval k podpori pri izvozu ukrajinskega žita.

Nemški kmetijski minister Özdemir je bil danes kritičen do Rusije, ki jo je obtožil kraje žita na vzhodu Ukrajine

"To je še posebej odvratna oblika vojne, ki jo vodi Rusija," je dejal Özdemir ob začetku srečanja s kolegi iz G7, ki se ga udeležujejo tudi predstavniki EU, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Rusija je "kradla, ropala, si jemala žito iz vzhodne Ukrajine," je zatrdil minister in to opisal kot gospodarsko vojno.

Že pred srečanjem pa je za javni radio Deutschlandfunk Rusijo danes obtožil, da z blokiranjem ukrajinskega izvoza pšenice uporablja lakoto kot orožje.

"Putinovo vojskovanje je še posebej perfidno," je dejal Özdemir, saj je Ukrajina pomembna za svetovno prehranjevalno verigo. Pri tem je opozoril, da je polovica pšenice, uporabljene v okviru pomoči Svetovnega programa za hrano, prišla iz te države.


V ukrajinskih pristaniščih, predvsem v Odesi, je obtičalo 25 milijonov ton žita, je opozorila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki v teh dneh ob Baltskem morju gosti zasedanje zunanjih ministrov G7. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol