M.P./STA | 5. 10. 2022, 17:10

Šokantna Putinova poteza: njegov generalpolkovnik bo človek, ki ga Zahod kliče "vojaški hudič"

Profimedia

Nedavno je celo izrazil potrebo po uporabi jedrskega orožja in napovedal vojaški napad na Poljsko.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je novi generalpolkovnik ruske vojske. Novico o povišanju je Kadirov sporočil kar sam prek svojega kanala v komunikacijski aplikaciji Telegram, povzeli pa so jo že številni mediji.

Kadirov, ki Čečeniji vlada od leta 2007, je tesen zaveznik Vladimirja Putina, v zadnjem času pa je bil precej kritičen do vodenja vojne v Ukrajini.

Kritika ruskega poveljnika Lapina

Ko so ukrajinske sile zavzele mesto Liman, je pozval k uporabi jedrskega orožja z majhno močjo v Ukrajini. Kasneje so v Kremlju v odzivu na njegovo izjavo sporočili, da bo Rusija svoje jedrsko orožje uporabila le skladno z doktrino. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da imajo voditelji enot ruske federacije pravico do svojega mnenja.

"Ramzan Kadirov je od vsega začetka posebne operacije veliko naredil in to še vedno počne," je dodal Peskov.

Kadirov je v objavi na Telegramu prav tako izrekel kritike na račun ruskega vojaškega poveljnika Aleksandra Lapina, ki ga je neposredno obtožil za padec Limana v ukrajinske roke.

Kadirov je še pred mesecem dni prav tako na Telegramu govoril o tem, da si bo vzel "premor za nedoločen čas, ker je utrujen"

Kadirov je še pred mesecem dni prav tako na Telegramu govoril o tem, da si bo vzel "premor za nedoločen čas, ker je utrujen"

Profimedia

"Rusije ne bom pustil na cedilu"

"Zelo sem vesel, da mi je predsednik Putin osebno izkazal svoje zadovoljstvo z mojim delom s povišanjem v čin generalpokovnika," je zapisal Kadirov in obljubil, da ruskega predsednika na fronti v Ukrajini ne bo pustil na cedilu. Novica o njegovem imenovanju na tako visok vojaški položaj, je razburila številne, mnogi izpostavljajo predvsem "zanimiv čas njegovega imenovanja na ta položaj".

Generalpolkovnik je trenutno drugi najvišji aktivni čin v ruskih oboroženih silah, nad njim je le še naziv generala vojske. Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol