R. K. | 12. 7. 2022, 21:31

Strašljivo: pohodnik s telefonom posnel trenutek, ko ga je zasul snežni plaz

Profimedia/YouTube/ Harry Shimmin/fotomontaža

Zdi se, da se avtor posnetka nevarnosti sprva ni niti zavedal. Ko pa je končno ugotovil, kaj mu grozi, je bilo že prepozno.

Nad skupino turistov v gorovju Tjanšan, ki leži na območju Kitajske, Kazahstana, Kirgizije, Uzbekistana in Tadžikistana, je nedvno zgrmel uničujoč snežni plaz. Ednemu izmed turistov je bližajočo se gmoto snega in ledu uspelo posneti, osupljivi posnetek pa se je kmalu znašel na svetovnem spletu.

Sprva se nevarnosti ni niti zavedal

Avtor posnetka je Anglež Harry Shimmin, ki je bil v skupini devetih angleških turistov in enega Američana, ki so se povzpeli na razgledno točko v gorovju Tjanšan. Zaradi fotografiranja se je Shimmin v nekem trenutku od ostalih nekoliko odaljil, takrat pa je nenadoma z višin zaslišal pokanje ledu.

Na posnetku, ki ga je v tistem trenutku naredil Shimmin, je videti gmoto snega in ledu, ki se je začela valiti v dolino in se mlademu Britancu vse bolj približevati. Zdi se, da sprva nevarnosti ni niti zavedal. Ko pa je ugotovil, kaj mu grozi, je bilo že prepozno. Počepnil je med skalovje in še naprej snemal, dokler ga ni preplavil material, ki ga je plaz prinesel s seboj. 

Posnetek zaslona/YouTube/Harry Shimmin

Kako so jo odnesli?

Na srečo pa se je zgodba dobro končala, saj je Anglež nevarnost preživel nepoškodovan. Dobro jo je odnesla tudi njegova skupina, ki jo je nevarna gmota obšla. Med umikom na varno se je lažje poskodovala le ena članica skupine. Angleži in Američan so se šele kasneje začeli zavedati, kakšni nevarnosti so ubežali. "V nekem trenutku sem pomislil, da bi res lahko umrl," je kasneje za medije poudaril Harry Shimmin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord