19. 11. 2023, 14:00 | Vir: STA

Zaradi spopadov v Gazi umrlo že več kot 12.300 Palestincev. Bo dogovor o izpustitvi talcev le obrodil sadove?

Profimedia

V izraelskih napadih na begunsko taborišče na severu Gaze je bilo po navedbah palestinskih virov v soboto ubitih več kot 80 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev med Palestinci je od začetka sovražnosti tako naraslo na 12.300. Medtem skušajo doseči dogovor o izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas.

Pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas so v napadu na Izrael 7. oktobra ubili okoli 1200 ljudi in zajeli več kot 200 talcev, ki so jih odpeljali v Gazo. Trenutno potekajo pogajanja za njihovo izpustitev, a je Bela hiša v soboto zanikala poročanje medijev, da naj bi dosegli dogovor o tem.

"Nismo še dosegli dogovora, si pa še naprej vneto prizadevamo zanj," je na omrežju X zapisala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson. Pred tem je časnik Washington Post poročal, da naj bi se strani dogovorile za postopno izpustitev več skupin talcev. Ob tem naj bi po navedbah časnika obe strani za najmanj pet dni tudi prekinili vojne operacije.

Profimedia

Po navedbah izraelske televizije naj bi bil Hamas načeloma pripravljen izpustiti 87 talcev, med njimi 53 žensk, otrok in mladostnikov ter 34 tujcev. V zameno bi se moral Izrael zavezati k petdnevni prekinitvi ognja na območju Gaze in izpustitvi palestinskih zapornic in mladoletnikov iz izraelskih zaporov. Hamas naj bi zahteval tudi več goriva za Gazo.

Katarski zunanji minister, šejk Mohamed bin Abdulahman al Tani, je danes dejal, da je dogovor blizu in da je treba rešiti le še nekaj manjših izzivov. Šlo naj bi predvsem za logistična vprašanja, poroča AFP.

"Dogovor gre občasno skozi vzpone in padce ... vendar mislim, da sem zdaj bolj prepričan, da smo dovolj blizu, da ga dosežemo," je al Tani povedal na skupni novinarski konferenci z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom v Dohi.

Izraelske sile so medtem po navedbah Hamasa v soboto dvakrat napadle begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze. Ena od tarč teh napadov je bila šola ZN, v katero so se zatekli ljudje, ki bežijo pred spopadi, navaja AFP.

Profimedia

Skupno je tako število smrtnih žrtev med Palestinci naraslo na 12.300. Večinoma gre za civiliste, med njimi je več kot 5000 otrok, poroča AFP.

Izraelska vojska pa je danes sporočila, da sta bila v spopadih v Gazi ubita dva pripadnika vojske. Skupaj se je tako število izraelskih vojakov, ubitih od začetka kopenskih operacij vojske v Gazi, povzpelo na 58, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol