R.S. | 21. 9. 2023, 10:54

Pri sosedih se je odprla prva pametna trgovina (nima ne blagajn ne prodajalcev)

Profimedia

Stranka mora imeti pred vstopom v trgovino na računu vsaj 50 evrov. 

V središču Zagreba je hrvaški trgovec Konzum odprl prvo pametno trgovino, ki nima blagajn in prodajalcev. Trgovina deluje prek mobilne aplikacije. V trgovini je nameščenih 150 kamer, vstop pa je mogoč z QR-kodo. Takšnih trgovin je po svetu približno 200, najbližja tovrstna trgovina pa je v Münchnu, poroča Jutarnji list. 

Pred vstopom v trgovino si mora vsak posameznik na pametni telefon naložiti mobilno aplikacijo Konzum, nato se mora registrirati, potem pa ga sistem poveže z eno izmed kartic, ki jih uporablja. Ob vhodu v trgovino mora skenirati kodo, šele nato ga bo sistem spustil v trgovino. Ko bo v trgovini stranka vzela želene izdelke, ji bo sistem zanje avtomatsko zaračunal prek aplikacije. 

Plačilo bo opravljeno, ko stranka izdelek vzame s police. Če izdelek vrne na polico, aplikacija uporabniku vrne znesek. Transakcija je sklenjena ob izstopu iz trgovine. Na mobilno aplikacijo nato prispe elektronski račun. 

Uporabnik mora imeti na računu kartice, ki jo je vnesel v aplikacijo vsaj 50 evrov. Ko na vhodu poskenira QR-kodo, se 50 evrov odpiše z uporabnikovega računa, po odhodu iz trgovine pa mu ga mora trgovina vrniti. Šlo naj bi za zavarovanje pred morebitno škodo ali krajo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol