25. 1. 2023, 21:40 | Vir: STA

Papež povedal, kaj si misli o istospolni usmerjenosti

Profimedia

Aktualni papež je bil po smrti Benedikta XVI. zaradi svojih prepričanj celo tarča napadov.

Papež Frančišek je ponovil stališče, da katoliška cerkev ne sme biti sovražna do istospolno usmerjenih. Dejal je še, da so zakoni v številnih državah, ki kriminalizirajo homoseksualnost, krivični. "Biti homoseksualec ni zločin," je poudaril.

Po papeževi oceni se katoliški škofje, ki podpirajo zakone, ki kriminalizirajo ali diskriminirajo LGBTQ osebe, motijo. Kot je dejal, bi se morali ti škofje spreobrniti in "uporabiti nežnost, kakršno ima Bog do vsakega od nas".

Frančišek se že nekaj časa zavzema za strpno obravnavo homoseksualcev. Kmalu po začetku svojega pontifikata leta 2013 je na vprašanje o istospolno usmerjenih katoličanih odgovoril z vprašanjem: "Kdo sem jaz, da bi sodil".

Profimedia

Zaradi svojega stališča tarča napadov

Papež je spregovoril tudi o napadih, katerih tarča je bil po nedavni smrti svojega predhodnika Benedikta XVI. Benediktov osebni tajnik Georg Gaenswein je napisal knjigo, iz katere izhaja, da je med pokojnim zaslužnim papežem in Frančiškom prišlo do trenj, med drugim zaradi mehkejšega stališča sedanjega papeža glede moralnih vprašanj, kot je homoseksualnost.

"Edino, kar prosim, je, da mi to povedo v obraz, saj tako vsi rastemo, kajne," je dejal glede kritik. Frančišek je svojega predhodnika še označil za gentlemana in poudaril, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.