7. 7. 2022, 14:52 | Vir: STA

Pekel na Kačjem otoku: kaj se dogaja?

Profimedia

Ukrajinci so na zloglasnem območju izobesili zastavo z napisom "Zapomni si, ruska vojaška ladja, otok pripada Ukrajini!!!" Ko so se vojaki z zastavo fotografirali, je po njih odjeknilo iz zraka.

Letalo ruske vojske je izvedlo zračni napad na Kačji otok v Črnem morju. Ruska izstrelka sta po navedbah ukrajinskih sil znatno poškodovala tamkajšnji pomol. Moskva je pozneje sporočila, da je bilo v napadu ubitih več ukrajinskih vojakov. Teh informacij ni bilo mogoče preveriti.

Rusija naj bi se umaknila v znak dobre volje

Ukrajinske enote so po navedbah obrambnih predstavnikov nedavno ponovno izobesile zastavo države nad Kačjim otokom. Zastavo z napisom "Zapomni si, ruska vojaška ladja, otok pripada Ukrajini!!!" naj bi tudi podpisal guverner Odese Maksim Marčenko.

Rusija je otok zasedla kmalu po začetku vojne, vendar se je pred približno tednom dni umaknila zaradi večkratnih ukrajinskih napadov. Ob umiku so v Moskvi navedli, da gre za "gesto dobre volje", ki da bo Ukrajini omogočila izvoz žita in kmetijskih pridelkov.

Napadli naj bi, ko so se ukrajinski vojaki izkrcali na otoku

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je do ruskega napada prišlo, ko so se ukrajinske enote z motornim čolnom izkrcale na otoku in se fotografirale z zastavo. Zatrdil je, da je življenje izgubilo več ukrajinskih vojakov.

Ukrajinske sile so sicer eno zastavo na Kačjem otoku izobesile že na začetku tedna. "Vojaška operacija je bila končana in ozemlje je vrnjeno pod jurisdikcijo Ukrajine," je v ponedeljek namreč sporočila tiskovna predstavnica ukrajinskih sil na jugu države Natalija Gumenjuk. Ob tem ni navedla, ali so se na otok vrnili tudi ukrajinski vojaki.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ