K. Ž. | 12. 3. 2024, 12:40

Po Pelješkem mostu, ki ga je zasnoval Marjan Pipenbaher, Hrvati zdaj z novo obsežno gradnjo

Profimedia

Nova gradnja bo mnogim olajšala pot.

Kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation (CRBC) je oddalo najugodnejšo ponudbo za gradnjo 14,7 kilometra nove hitre ceste od priključka Brestovac Požeški do priključka Godinjak. Gre za hitro cesto, ki bo neposredno povezovala Požego in avtocesto A3 Zagreb – Lipovac.

Podjetje CRBC je zgradilo tudi Pelješki most, ki pa ga je zasnoval Slovenec Marjan Pipenbaher.

Ocenjena vrednost del je 126,09 milijona evrov brez DDV, ponudba CRBC pa znaša 159,8 milijona evrov brez DDV. Ponudbo so podali tudi ponudniki Strabag in Osijek-Koteks. Po izgradnji Pelješkega mostu in zmagi na razpisu za gradnjo predora skozi Kozjak je to tretji večji projekt, ki bi ga lahko CRBC opravil na Hrvaškem.

PIXSELL/Bobo/fotomontaža

Gradnja v štirih fazah

Celoten projekt izgradnje hitre ceste naj bi potekal v štirih fazah, ta razpis pa vključuje prvi dve. V prvi fazi se bodo izvajala dela na prestavitvi in zaščiti elektroenergetskih inštalacij ter napajanja na odseku od Brestovca Požeškega do priključka Staro Petrovo Selo, poroča jutranji.hr. Druga faza zajema izgradnjo desnega vozišča hitre ceste od priključka v Brestovcu Požeškem do priključka v Godinjaku. V tretji fazi bodo izgradili pododsek dela hitre ceste za priključkom Godinjak do priključka Staro Petrovo Selo, v četrti pa lepo vozišče na pododseku od Brestovca Požeškega do Godinjaka.

V okviru izgradnje bo treba zgraditi tudi predor v dolžini 1700 metrov ter več viaduktov. Rok za izgradnjo tega dela je 48 mesecev. Predvidena je tudi izgradnja novega priključka Staro Petrovo Selo na avtocesti A3, ki bi hitro cesto povezoval z avtocesto.

Ta hitra je izrecnega pomena za Požeško-slavonsko županijo, saj je Požega edino županijsko središče na Hrvaškem, ki nima neposrednega uvoza na avtocesto. Odločitev o sprejemu ponudbe bo padla v naslednjih 120 dneh.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol