27. 6. 2023, 15:38 | Vir: STA

So našli 2000 let staro pico? Novo odkritje navdušilo ljubitelje priljubljene italijanske jedi

Profimedia/fotomontaža

Na najdbo so naleteli v bližini kraja, ki velja za rojstno mesto pice.

Arheologi so na zidu ene od hiš v Pompejih odkrili fresko z domnevnim predhodnikom znamenite italijanske pice, je sporočilo italijansko ministrstvo za kulturo. Na okoli 2000 let stari freski v arheološkem parku v Pompejih je upodobljen ploščat kruh, ki so ga verjetno jedli s sadjem, kot so datlji ali granatno jabolko, ali začimbami.

Ploščat kruh, ki spominja na pico, je na srebrnem pladnju, na katerem so še kelih za vino, suho sadje in cvetje. Fresko z motivom tihožitja so v zadnjih dneh odkrili v atriju hiše blizu pekarne, ki so jo delno izkopali v 19. stoletju. Arheološka izkopavanja na območju so znova začeli januarja še piše v sporočilu ministrstva.

Neapelj velja za zibelko pice

Čeprav tehnično ne gre za pico, saj jed nima klasičnih sestavin, kot sta paradižnikova omaka in mozzarella, bi šlo po oceni strokovnjakov lahko za daljnega sorodnika priljubljene današnje italijanske specialitete.

Profimedia

Pompeji, ki jih je leta 79 uničil izbruh ognjenika Vezuv, so okoli 23 kilometrov oddaljeni od Neaplja, ki velja za zibelko pice. Najdišča, kjer vedno znova odkrivajo senzacionalne najdbe, so ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Italiji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol