26. 4. 2022, 09:38 | Vir: STA

Pilota v zraku želela zamenjati letala – jima je uspelo?

Slika je simbolična.

Facebook Red Bull Air Force

Pilota sta želela izkočiti vsak iz svojega letala, vstopiti v drugo letalo, zagnati motorje ter spet prevzeti nadzor.

Poskus letalcev ekipe Red Bull Air Force, da bi med poletom zamenjala letali, se ni posrečil. Kot so na spletni strani sporočili prireditelji spektakularnega dogodka, je bil projekt sicer delno uspešen, nihče pa se pri zahtevni izvedbi ni poškodoval.

Načrt

Načrt pilotov Luka Aikinsa in Andyja Farringtona je bil, da bi na nebu nad Arizono svoji letali usmerila v sinhroni prosti pad z višine 4000 metrov in ugasnila motorja.

Nato bi izskočila vsak iz svojega letala, vstopila v drugo letalo, zagnala motorje ter spet prevzela nadzor - vse v manj kot minuti.

Kje se je zataknilo?

Aikins je svoj del naloge opravil po načrtih in po zamenjavi letal s tem drugim tudi pristal. Farringtonu pa se ni uspelo prebiti do letala, ki se mu je približeval med padanjem, zato je nazadnje varno doskočil s padalom.

Na drugem letalu, ki je tako nenadzorovano padalo proti tlom, se je sicer sprožilo varnostno padalo, a je bilo po trdem pristanku vseeno precej poškodovano.

Izzivi projekta

Projekt sta pilota sicer pripravljala dolgo, največji izziv je bil razvoj metodologije, ki bi letali obdržala v nadzorovanem padanju, za kar so morali razviti inovativen sistem zračnih zavor, nameščenih na trup letala.

Leta 2012 je imel Aikins že vlogo svetovalca pri še enem projektu Red Bulla, povezanem z ekstremnimi dosežki, ko je Avstrijec Felix Baumgartner s padalom skočil iz stratosfere.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol