21. 4. 2022, 12:00 | Vir: STA

Planet Zemlja ima svojega novega URADNEGA borca!

Profimedia

Nagrade Združeni narodi za okolje niso podelili prvič, a letošnjega dobitnika gotovo vsi poznamo!

Prihodnost življenja na našem planetu je odvisna od tega, kako bomo ravnali z njim. A pomembno je tudi, da znamo ceniti tiste, ki si prizadevajo za njegovo ohranitev.

Dokumentarni filmi za človeštvo

Za dolgoletna prizadevanja za varstvo okolja, ki jih je predstavil v svojih dokumentarnih filmih in knjigah, je program Združenih narodov za okolje (UNEP) priznanemu okoljevarstveniku in biologu Davidu Attenboroughu podelil naziv "borca za Zemljo" (Champion of the Earth).

Med dosedanjimi prejemniki nagrade sta med drugim tudi predsednica vlade Barbadosa Mia Mottley in dobrodelna organizacija SeaWomen of Melanesia.

UNEP je nagrado borca za Zemljo uvedel leta 2005, podeljujejo jo vsako leto.

Nagrada služi kot priznanje za izredno požrtvovalnost pri varstvu okolja, podeljujejo pa jo predvsem javnim osebnostim iz sveta politike, gospodarstva in civilne družbe. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough)

"Zaradi njega smo se zaljubili v naš planet"

Izvršna direktorica UNEP Inger Anderson se je Attenboroughu poklonila z besedami: "Če imamo možnost, da preprečimo uničenje podnebja in padec biotske raznovrstnosti ter očistimo onesnažene ekosisteme, je to zato, ker se nas je na milijone zaljubilo v planet, ki ga je ujel na filmski trak."

V komentarju, ki ga je objavil BBC, je Attenborough pozval k ukrepanju za preprečitev nadaljnjega uničevanja planeta.

95-letni Attenborough, ki ima v Združenem kraljestvu status nekakšnega "okoljevarstvenega zvezdnika", je večkrat gost tudi v Kensingtonski palači. Ob druženju s princem Williamom in njegovo soprogo Kate odgovarja na vprašanja njunih radovednih otrok o našem planetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough)

Zaščitimo kite

"Pred petdesetimi leti so bili kiti po vsem svetu na robu izumrtja. Vendar so se ljudje povezali in zdaj je v morju več kitov, kot jih je kadarkoli videl katerikoli človek. Vemo, kakšne so težave, in vemo, kako jih rešiti. Manjka nam le še enotno delovanje," je bilo eno njegovih zadnjih opozoril.

Profimedia

Pred lanskim podnebnim vrhom COP26 v Glasgowu je tudi pozval k "pogumnemu ukrepanju" ter podpori lokalnim skupnostim in lastnikom zemljišč, da bodo lahko ustvarili večja območja divjine na kopnem in na morju in s tem zaščitili človeštvo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.