STA/P.M. | 19. 7. 2023, 12:36

Groza pri Murterju: "Pravkar je ubil človeka, on pa je spraševal, kje je denar"

YouTube/Morski.hr/posnetek zaslona

Na motorni jahti je bila med trčenjem družina z dvema otrokoma, na ribiški ladji pa je bilo devet oseb. 

Po ponedeljkovem trčenju motorne jahte in ribiške ladje pri hrvaškem otoku Murter, v katerem je umrla ena oseba, so policisti pridržali 51-letnega kapitana 12,5-metrske motorne jahte AE. V nesreči je bilo več oseb tudi poškodovanih, jahta pa je potonila. To je bilo peto trčenje plovil na Jadranu v letošnjem letu.

Hude varnostne kršitve

Nesreča se je zgodila potem, ko se je motorna jahta z veliko hitrostjo zaletela v ribiško ladjo. V trčenju je umrl 61-letni kuhar z ribiške ladje. Obe plovili sta pluli pod hrvaško zastavo.

Iz šibeniško-kninske policijske uprave so sporočili, da je 51-letni kapitan motorne jahte resno kršil predpise o varnosti. Po njihovih ugotovitvah je z veliko hitrostjo, neprimerno gostoti prometa in številu vozil na morju, trčil v bočno stran ribiške ladje, kjer je bil 61-letni član posadke, ki je izgubil življenje.

Izjava priče 

O  tragediji na morju je za Morski.hr spregovoril pomorec Karlo Magić, ki je s svojo posadko videl, kaj se dogaja, priskočil je tudi na pomoč ponesrečencem. "Bil sem 150 metrov od ribiške ladje Mašun, s kapitanom Mašuna Tomislavom Jakovljevom sva se ravno pogovarjala po telefonu, ko se je to zgodilo," je povedal.

Kapitan Mašuna je zavpil: "Na nas prihaja motorna jahta, zadela nas bo!"

"Posadki je zavpil, naj beži, motorna jahta je prišla z desne strani pod kotom med 30 in 40 stopinjami, poveljnik ni imel časa reagirati ali karkoli narediti,"  je dodal.

"Pravkar si ubil človeka!"

Ob tem je Magić povedal: "Medtem ko so bili njegovi otroci v paniki, je kapitan jahte kričal na žensko, kje je njegova rdeča jakna, saj da je v njej deset tisoč evrov. Moj mornar mu je rekel: Iščeš jakno z deset tisoč evri, a ubil si človeka."

Na to je krivec odvrnil: "Ni bila moja krivda!"

Podana kazenska ovadba

Proti kapitanu so že vložili kazensko ovadbo, zaslišal pa ga bo preiskovalni sodnik. V Jadranskem morju je v tem trenutku okoli 150.000 polovil, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v torek dejal direktor uprave za varno plovbo Siniša Orlić. Skupno so letos zabeležili 282 nesreč na morju, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol