1. 5. 2022, 15:18 | Vir: STA

Po Trumpovem bojkotu ameriški predsednik spet prisoten na novinarski večerji

Profimedia

Biden sprejemal šale na svoj račun, odprl pa je tudi nekaj resnejših tem.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto po šestletnem premoru obnovil tradicijo govora na vsakoletni večerji dopisnikov Bele hiše.

Gre za prvo tovrstno izvedbo dogodka od leta 2016, saj je bil pretekli dve leti zaradi pandemije covida-19 odpovedan, še pred tem pa ga je nekdanji predsednik Donald Trump v času svojega mandata bojkotiral.

"To je prvič po šestih letih, da se je predsednik udeležil te večerje, kar je razumljivo, saj smo imeli strašno nadlogo, ki sta ji nato sledili še dve leti covida-19," se je Biden uvodoma pošalil na račun svojega republikanskega predhodnika, poroča BBC.

Predsednik se je na začetku dogodka, na katerem so se mešali novinarji, visoki vladni uradniki ter hollywoodske zvezde, zahvalil za glasen aplavz gostov, "vsaj tistim 42 odstotkom, ki so dejansko ploskali", je dejal in s tem namignil na svojo priljubljenost, ki je po zadnjih anketah padla na 42 odstotkov.

V luči vojne v Ukrajini je v nagovoru več kot 2600 gostom v washingtonskem hotelu Hilton namenil tudi nekaj resnih besed.

Pohvalil je pogum novinarjev, ki poročajo o vojni na terenu in opozoril na "strup", ki se pretaka skozi demokracijo z dezinformacijami, ki da so v velikem porastu.

Prav tako se je na večerji poklonil devetim vojnim poročevalcem, ki so umrli v Ukrajini in poudaril, da je svoboda tiska danes pomembnejša kot kdaj koli prej.

Dogodek je vodil komik in voditelj oddaje The Daily Show Trevor Noah.

Ob predaji mikrofona je Biden še dejal, da je lepo, da bo zdaj Noah povedal nekaj šal na njegov račun in ga v nasprotju z ruskimi oblastmi ne bodo odpeljali v zapor.

Noah je svoj govor začel z besedami, da mu ni jasno, zakaj so do predsednika vsi tako strogi, nato pa je naštel, da so se v njegovem mandatu podražili bencin, najemnine in celo hrana.

"Ker predsednik Biden nima filtra, si včasih nakoplje težave," je dejal in pri tem imel v mislih incident, ko je predsednik dejal, da bi bilo treba ruskega kolega Vladimirja Putina odstaviti.

"To je zelo, zelo razburilo Rusijo, no vsaj dokler jim nekdo ni razložil, da nič od tega, kar želi Biden, dejansko ne bo narejeno," je dodal.

Združenje novinarskega zbora Bele hiše (WHCA) je od mandata nekdanjega predsednika Calvina Coolidgea leta 1924 dalje vsako leto gostilo predsednike na slavnostni večerji, prežeti s humorjem. Vendar pa večerja v luči Trumpovega odnosa z mediji in nato še zaradi koronavirusa že vrsto let ni potekala v polnem zagonu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ