14. 4. 2022, 19:47 | Vir: STA

Papež Frančišek pred prazniki obudil tradicijo, ki jo je za dve leti prekinila pandemija

Profimedia

Na četrtek pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, je obiskal zapornike.

Papež Frančišek je na veliki četrtek v zaporu v mestu Civitavecchia severno od Rima umil noge 12 zapornikom. Pred tem je v zaporu tudi daroval sveto mašo. V Vatikanu so celoten dogodek označili kot papežev "zasebni obisk", zato tudi ni bil odprt za javnost. To ni prvič, da se je Frančišek na četrtek pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, odločil za obisk zapora. S to tradicijo je namreč začel kmalu po prihodu v Vatikan, jo je pa lani in predlani prekinila pandemija covida-19.

Verniki se sicer z mašo na veliki četrtek spominjajo Jezusove zadnje večerje, med katero je ta 12 učencem v znak ponižnosti in ljubezni umil noge. Tradicionalno je maša na ta dan potekala v Lateranski baziliki, najstarejši baziliki zahodnega sveta, ki služi kot sedež rimskega papeža, Frančiškovi predhodniki pa so noge praviloma umivali posebej zaslužnim klerikom.

Prekinil tradicijo

Frančišek je že leta 2013, ob prvi veliki noči na položaju papeža, prekinil z uveljavljeno prakso in je na veliki četrtek obiskal zapor za mladoletnike, mediji pa obiska niso smeli spremljati. Leto dni kasneje je izbral ustanovo za pomoč invalidom, noge je takrat med drugim umil nekemu invalidnemu muslimanu iz Libije. Leta 2015 je obiskal zapornike, leta 2016 begunce.

Dopoldne je sicer Frančišek skupaj z duhovniki iz rimske škofije in vatikansko kurijo obhajal t. i. krizmeno mašo v baziliki svetega Petra. Na veliki petek se bo velikonočno obredje nadaljevalo, med drugim bo papež zvečer vodil križev pot, ki bo letos znova potekal v rimskem Koloseju. Zadnji dve leti je zaradi pandemije potekal v okrnjeni obliki in na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Na predzadnji od 14 postaj križevega pota, s katerim se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu, bosta križ skupaj nosili ukrajinska in ruska družina.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ