J. Z. | 26. 7. 2022, 15:58

Poglejte, kako iz vesolja izgleda veliki hrvaško-slovenski ponos

Profimedia

Vsi vemo, da se iz vesolja vidi Kitajski zid. S podobnim dosežkom se lahko pohvalijo tudi južni sosedje, saj so njihov nov arhitekturni dosežek posneli tudi sateliti. 

Na Hrvaškem je vse pripravljeno za slavnostno otvoritev mostu na Peljašac. Ta pred mejo z BiH povezuje kopno s polotokom Pelješac in s tem prvič v zgodovini samostojne Hrvaške skrajni jug s preostalim delom države.

Most, ki so ga gradili od leta 2017, pa sta v svoje objektive ujela tudi satelita Evropske vesoljske agencije Sentinel 2A in Sentinel 2B. 

Na njem se vidi, kako je most, na katerem so pred otvoritvijo prižgali tudi javno razsvetljavo, viden iz vesolja. 

Hrvaški inštitut za ekologijo OIKON

Most med mestom Komarna na kopenski strani in mestom Brest na polotoku je dolg 2404 metre in visok 55 metrov. 

Celoten projekt gradnje mostu in vpadnic s kopenske in pelješke strani je ocenjen na nekaj več kot 550 milijonov evrov, od česar je 357 milijonov evrov evropskih sredstev.

Profimedia

Gre za enega največjih infrastrukturnih projektov na Hrvaškem. Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation (CRBC). 

Podjetje Hrvatske autoceste je odprtje mostu za promet napovedalo za začetek turistične sezone, a so ga zaradi zamud pri gradnji povezovalnih cest prestavili. Gradnja se je po 1277 dneh končala konec januarja letos.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec