Ni. Vu. | 10. 11. 2023, 11:39

Policija vdrla v uradno rezidenco, premier ostro zavrnil vse obtožbe, a kljub temu odstopil (sledijo predčasne volitve)

Profimedia

Sum korupcije odnesel vplivnega politika.

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, in sicer dva dni po tem, ko je portugalski premier odstopil v okviru še vedno trajajoče preiskave suma korupcije.

Rebelo de Sousa je v četrtek dejal, da bo država druge predčasne volitve v zadnjih dveh letih organizirala 10. marca. "Odločil sem se razpustiti zbor republike in razpisati volitve, ki bodo 10. marca," je dejal v televizijskem nagovoru.

Predsednik se je za predčasne volitve odločil po tem, ko je socialistični premier Antonio Costa po aretaciji šefa njegovega kabineta v okviru preiskave suma korupcije ponudil svoj odstop.

Marcelo Rebelo de Sousa

Marcelo Rebelo de Sousa

Profimedia

Costa, ki je oblast prvič prevzel leta 2015, je poudaril, da je bil "presenečen, ko je izvedel, da je bil ali bo proti meni sprožen kazenski postopek", in vztrajal, da ni imel ničesar opraviti z "nezakonitim ali obsojanja vrednim dejanjem". Toda potem ko je policija vdrla v njegovo uradno rezidenco in sprožila preiskavo zaradi suma korupcije, je Costa odstopil. "Preiskava je nezdružljiva z dostojanstvom funkcije predsednika vlade, zaradi česar ne morem nadaljevati z opravljanjem funkcije," je dodal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol