30. 3. 2023, 13:33 | Vir: STA

Policistka objavila fotografije škode potresa in skoraj končala za zapahi

Gmotna škoda je zaradi potresa v Banovini nastala tudi v Zagrebu.

Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO

Priznala je vse obtožbe in izrazila obžalovanje, sodišče jo je kljub temu obsodilo na sedem mesecev pogojne zaporne kazni.

Zagrebško županijsko sodišče je na sedemmesečno pogojno zaporno kazen obsodilo vojaško policistko, ker je po katastrofalnem potresu  z magnitudo 6,4 v Banovini konec leta 2020 fotografirala škodo, ki je zaradi tresenja tal nastala na poslopju obrambnega ministrstva v Zagrebu (MORH). S tem je ugodilo tožilstvu, ki je takšno kazen zahtevalo zaradi razkritja tajnih podatkov. Tla je med potresom v Banovini tako močno zatreslo, da je nastala gmotna škoda tudi v Zagrebu, med drugim so bili poškodovani deli poslopja obrambnega ministrstva. 

Fotografije je razposlala naokrog

Sporne fotografije je vojaška policistka naredila z mobilnim telefonom dan po potresu. Fotografirala je zaslon monitorja nadzornih kamer, na katerem je bilo videti v potresu močno poškodovan notranji del glavnega vhoda ministrstva. Fotografije je nato po telefonu poslala članom svoje družine in čistilki na ministrstvu.

Tega ne bi smela storiti, saj spadajo posnetki nadzornih kamer med tajne podatke.

V prihodnosti bo morala malo bolje razmisliti

Vojakinja je na sojenju priznala vse obtožbe in izrazila obžalovanje, saj se ni, kot je dejala, zavedala nezakonitosti svojega početja. Sodišče jo je kljub temu obsodilo na sedem mesecev pogojne zaporne kazni, ki je ne bo prestajala v zaporu, če kaznivega dejanja v dveh letih ne bo ponovila.

Prizor iz Petrinje.

Hrvaško Banovino je 29. decembra 2020 stresel potres z magnitudo 6,4 z žariščem tri kilometre jugozahodno od Petrinje. Povzročil je veliko gmotno škodo, najbolj pa je prizadel prav Petrinjo in Glino, kjer več tisoč prebivalcev še vedno živi v zabojnikih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord