R. K. | 14. 7. 2022, 20:51 | Vir: STA

Politična kriza v Italiji: kaj je premierja Draghia spodbudilo k odstopu?

Profimedia

Vladna koalicija se pri naših zahodnih sosedih je vse bližje razpadu. Se Italijanom obetajo predčasne volitve?

Italijanski premier Mario Draghi je napovedal odstop s čela italijanske vlade. Svoji ministrski ekipi je sporočil, da bo še pred koncem dneva podal odstopno izjavo predsedniku države Sergiu Mattarelli, saj po njegovi oceni ni več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji. To je tudi storil, a Mattarella njegovega odstopa ni sprejel.

Profimedia

Draghi je potezo koalicijske partnerice razumel kot nezaupnico

Razlog za Draghijev odstop je v dejstvu, da se koalicijsko Gibanje pet zvezd ni udeležilo glasovanja v italijanskem senatu o ukrepih za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini.

Sveženj je bil sicer s 172 glasovi za in 39 proti sprejet, a je Draghi nanj vezal zaupnico vladi in še pred glasovanjem dal jasno vedeti, da brez podpore Gibanja pet zvezd ne bo vztrajal na čelu vlade.

Profimedia

Bodo šli Italijani na predčasne volitve?

Gibanje pet zvezd, ki je z 32 odstotki glasov zmagalo na zadnjih volitvah leta 2018, se sooča s hudo notranjo krizo. Potem ko je iz njega izstopil zunanji minister Luigi Di Maio, je odšlo je tudi nekaj poslancev.

Če bi prišlo do izstopa Gibanja pet zvezd iz vlade, bi izstopila tudi skrajno desna Liga, je v sredo dejal vodja te stranke Matteo Salvini. Po njegovi oceni bi bile najboljša rešitev za Italijo predčasne volitve.

Po mnenju opazovalcev te niso zelo verjetne, saj niso v interesu več strank. Redne volitve v Italiji naj bi sicer potekale v prvi polovici prihodnjega leta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol