28. 4. 2022, 15:22 | Vir: STA

Poljska končno dosegla PRELOMNI dogovor

Profimedia

Iz njihovega sindikata so sporočili, da bitke še ni konec.

Poljska državna agencija za nadzor zračnega prometa (PAZP) je podpisala dogovor s kontrolorji zračnega prometa, ki so s stavko zahtevali višjo plačo in boljše delovne pogoje. Konec aprila bi se sicer iztekel rok za podaljšanje pogodb, zaradi česar bi lahko prišlo do odpovedi dveh tretjin poletov na in z dveh varšavskih letališč.

"Uspeli smo doseči dogovor," so sporočili iz sindikata. Ob tem so dodali, da to še ne pomeni konca bitke, ampak premirje.

Nemoten promet do 10. julija

Glede na zdajšnji dogovor bodo kontrolorji nemoteno delali do 10. julija, s čimer se bodo na Poljskem izognili morebitnim številnim odpovedim letov, ki bi se lahko začeli že 1. maja. Kontrolorji so stavkali več tednov, pri čemer so zahtevali višje plače in boljše delovne pogoje, prav tako pa niso želeli podpisati novih pogodb.

S kontrolorji, katerih plače so se znižale med pandemijo covida-19 zaradi manjšega števila letov, sta se pogajala tako PAZP kot infrastrukturni minister Andrzej Adamczyk.

H kompromisu pozival tudi premier

Pred dnevi je h kompromisu pozval tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je izpostavil, da je v Varšavi okoli 200 kontrolorjev zračnega prometa, njihova mesečna plača pa v povprečju znaša okoli 45.000 zlotov oz. 9689 evrov, kar je primerljivo s kolegi v drugih evropskih državah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord