K. Ž. | 20. 9. 2023, 12:14

Pokvarjeni uradniki preprodajali vizume in denar basali v lastne žepe: "Največji škandal v 21. stoletju"

Profimedia

Poljsko pretresa največji škandal v 21. stoletju, potem ko so nekateri državni uradniki v zameno za podkupnine izdajali vizume. Zanje naj bi kupci plačali več tisoč evrov.

Le še mesec dni loči Poljsko od ključnih parlamentarnih volitev, vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) pa se na vse pretege trudi omejiti odmvni škandal, kjer je bilo več državnih uradnikov aretiranih in obtoženih preprodaje poljskih vizumov, poroča Politico.

Poljska ima enega najstrožjih pogojev za pridobitev vizuma, a vendar njena protimigrantska politika kljub temu nekaterih uradnikov ni zaustavila pri preprodajanju vizume tistim, ki bi zanje ponudili največ denarja. Državi namreč očitajo, da so konzularni oddelki od leta 2021 izdali okoli 250.000 vizumov migrantom iz Azije in Afrike v zameno za podkupnine v vrednosti več tisoč evrov.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi migranti te vizume izkoristili tudi za vstop v Mehiko ter nato v ZDA. Ameriški vodja opozicije Donald Tusk je dogodek označil za "največji škandal Poljske v 21. stoletju".

Poljsko zunanje ministrstvo je v petek že preklicalo vse pogodbe z zunanjimi izvajalci, ki pomagajo pri obdelavi vizumov. Odpuščen je bil tudi vodja pravnega oddelka in oddelka za skladnost Jakub Osjada. Obenem je ministrstvo obljubilo, da bo izvedlo izredno revizijo svojega konzularnega oddelka v Varšavi in na ostalih poljskih konzulatih po svetu.

V izjavi je ministrstvo krivdo pripisalo opozicijskemu politiku Radoslawu Sikorskiju, ki je leta 2014 opravljal delo zunanjega ministra. Namestnik zunanjega ministra Piotr Wawrzyk, ki je pristojen za konzularne zadeve, je bil 31. avgusta nepričakovano odpuščen. Uradno še ni obtožen.

Poljske oblasti so sporočile, da je bilo obtoženih sedem ljudi zaradi vpletenosti v škandalu, trem osebam pa je bila odvzeta prostost, še poroča Politico.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord