Uredništvo | 12. 11. 2023, 17:18

Če potujete s ponarejeno oblikovalsko torbico, greste lahko v zapor! (Poglejte, kje morate biti previdni)

Profimedia

Načrtujete izlet ali potovanje? Odrecite se ponarejeni oblikovalski torbici, saj vas lahko že pri naših sosedih spravi za zapahe ...

Potovanje z letalom in ukvarjanje s prtljago je zahtevno že samo po sebi, saj moramo biti pozorni na vse omejitve, ki jih nalagajo letalske družbe. Razkrivamo pa še eno opozorilo: nikar se na pot ne odpravite s ponarejeno oblikolavsko torbico! Oblasti poskušajo zaustaviti ponarejanje izdelkov in njihov transport na druge kraje, zato je policija pozorna na lastnike ponarejenih luksuznih izdelkov.

Nošenje replik oblikovalskih torb, kupljenih bodisi v trgovinah bodisi na ulici, lahko vpliva tako na potnike kot tudi na kupce. Oblasti so zelo previdne glede ponarejenih oblikovalskih torb. Prav tako uradniki opozarjajo, da lahko odvzamejo ponarejene izdelke njihovim lastnikom. Carina ima pravico, da vam zapleni ponaredek, ne glede na to, kako, kdaj ali kje ste ga kupili.

Profimedia

V katerih državah se vam to lahko zgodi?

Najstrožja pri tem je Francija, ki je uvedla prav zakone, ki prepovedujejo ponarejene izdelke, odvzamejo pa vam jih lahko tudi v Združenih državah Amerike. Mednarodno letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti je nedavno poročalo o zatiranju ponarejene robe, carinski in mejni patruljni uslužbenci pa potnike obveščajo o nevarnostih potovanja s ponarejenimi izdelki. Ker večina blagovnih znamk luksuznih torb izvira iz Francije, ne preseneča, da je bila Francija prva država, ki je uvedla te predpise.

Na letališčih po Parizu so postavili znake, ki opozarjajo ljudi, da nošenje ali nakup ponarejenih izdelkov predstavlja kaznivo dejanje. Vsi, ki kršijo ta zakon, se lahko znajdejo v zaporu za tri leta in plačajo globo v višini 300.000 evrov. Carinski organi v Franciji so prav tako usposobljeni za prepoznavanje ponaredkov. Podobna opozorila najdemo tudi na rimskem letališču.

Namen prepovedi in odvzemanja ponarejenih izdelkov je preprečiti številne posledice preprodaje, ki segajo od ekonomskih, pravnih in zdravstvenih do varnostnih. Zato ponaredke raje pustite doma na varnem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol