14. 3. 2024, 15:36 | Vir: STA

To se na Portugalskem ni zgodilo že od leta 1982

Profimedia

Sindikat novinarjev na Portugalskem je danes pozval k enodnevni stavki v znak protesta proti nizkim plačam in negotovosti zaposlitev v sektorju, ki se spopada s težavami. Gre za prvo stavko novinarjev v državi v zadnjih 42 letih.

Do poziva k stavki je prišlo po tistem, ko je ena od osrednjih medijskih skupin Global Media ta teden objavila namero o odpuščanju, ki bi prizadela približno 20 zaposlenih, vključno z okoli desetimi novinarji. Za ta ukrep so se pri družbi odločili zaradi "zapletene finančne situacije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavkajoči so pozvali k zvišanju plač za lažje soočanje z inflacijo in k spoštovanju delovne zakonodaje glede plačila nadur.

Negotovost zaposlitve in nizke plače predstavljajo oviro za pravico državljanov do obveščenosti, je v izjavi zapisal novinarski sindikat, ki je sklical stavko.

Stavka je po navedbah sindikata prizadela več kot 20 medijev. Portugalska tiskovna agencija Lusa je v sredo opolnoči prenehala objavljati novice.

V prestolnici Lizbona kot tudi v Portu in Coimbri so za danes napovedani protesti novinarjev. Zadnja splošna stavka portugalskih novinarjev je bila leta 1982, poroča AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol