R. K. | 25. 4. 2022, 23:13

Poslovila se je Guinnessova rekorderka, ki je bila najstarejša še živeča oseba na svetu

Profimedia

Samo ena zabeležena oseba v zgodovini je živela dlje. Uganete, koliko let je dočakala?

Iz Japonske prihaja vest, da je umrla najstarejša oseba na svetu. Kane Tanaka, ki se je vpisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, je dočakala kar 119 let, je sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje, delo in socialne zadeve. Po navedbah ministrstva se je rodila 2. januarja 1903, umrla pa je 19. aprila letos.

Žalost ob njeni smrti so izrazili tudi iz Guinnessove knjige rekordov, kamor se je Japonka kot najstarejša še živeča oseba na svetu vpisala januarja 2019, ko je bila stara 116 let in 28 dni. Pri Guinnessovi knjigi rekordov so dodali tudi, da je bila Tanaka druga najstarejša oseba, ki so jo kdaj zabeležili. Prvo mesto pripada Francozinji Jeanne Calment, ki je živela kar 122 let.

Rekorderka v starosti je imela tudi svoj Twitter račun, ki ga je upravljala njena vnukinja in na njem objavljala različne fotografije svoje babice. Živela je v domu za ostarele, v zadnjem obdobju pa se po besedah družine ni počutila preveč dobro. V življenju je sicer kar dvakrat premagala raka in preživela največje svetovne katastrofe, kot so obe svetovni vojni in španska gripa, nenazadnje pa tudi pandemijo covida-19, poroča CNN.

Pri Guinnessovi knjigi rekordov so se kmalu po smrti Tanake lotili iskanja nove najstarejše osebe na svetu in pred kratkim objavili, da je nova rekorderka 118-letna redovnica sestra André (rojena kot Lucile Randon), ki je le eno leto mlajša od Kane Tanaka in je bila ob vpisu v knjigo rekordov stara polnih 118 let in 73 dni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord