P.M. | 8. 2. 2023, 22:02

Posnetek obkrožil svet: deček kar 44 ur ujet pod ruševinami, vodo so mu dajali po zamašku

Youtube/posnetek zaslona

Nekateri pravijo, da gre za čudež. Zgodba dveletnega Muhammeta iz Turčije je ena tistih, ki je zahvaljujoč neutrudnim reševalcem imela srečen konec.  

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 12.000 ljudi, od tega 9057 v Turčiji, v Siriji pa 2992. Samo v Turčiji je bilo poškodovanih skoraj 53.000 ljudi, medtem ko iz Sirije prihajajo podatki, da je tam poškodovanih okoli 5000 ljudi. Reševalci iz praktično vsega sveta, med njimi tudi iz Slovenije, se še vedno neizmerno trudijo rešiti morebitne preživele v katastrofalnih potresih, ki so ujeti v ruševinah.

Srečno se je končala tudi zgodba dveletnega dečka, ki je bil pod ruševinami ujet 44 ur. Na posnetku, ki so ga objavili na Twitterju, reševalci dveletnemu turškemu dečku po imenu Muhammet, ki je v tistem trenutku še ujet, dajejo piti vodo iz zamaška plastenke.

Območje Turčije in Sirije sta v ponedeljek stresla dva močna potresa, oba z magnitudo višjo od 7, temu pa so sledili številni popotresni sunki. Slovenija je na pomoč poslala skupino sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Ta bo delovala v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Kot so danes sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), bo skupina z delom pričela takoj po prihodu v provinco Hatay.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol