18. 4. 2022, 12:33 | Vir: STA

Več slik priznanih ruskih umetnikov obtičalo v drugi državi

Profimedia

Štiri ruske ustanove, ki so dela domačih umetnikov posodile tujim muzejem, čakajo na njihovo vrnitev. Kje so obtičale slike?

Med drugim slike Vasilija Kandinskega, Kazimirja Maleviča in Aleksandra Rodčenka, ki so bile decembra na ogled v seulskem Muzeju umetnosti.

Razstava v Seulu se je končala v nedeljo. Slike so sedaj obtičale v južnokorejski prestolnici Seul, saj zaradi sankcij proti Moskvi ni nobene možnosti letalskih povezav, s katerimi bi slike vrnili Rusiji, so potrdili organizatorji.

Po navedbah seulskih organizatorjev so umetniška dela za razstavo posodile štiri ruske ustanove, vključno z državnim muzejem umetnosti Nižni Novgorod in Jekaterinburškim muzejem lepih umetnosti.

"Dela so pripravljena na vrnitev, a so leti trenutno blokirani zaradi vojne v Ukrajini. Čeprav še nič ni potrjeno, ruska stran išče način, kako bi jih vrnili brez letalskih poletov" so še povedali v Seulu.

Med slikami na razstavi v Seulu so bile med drugim Improvizacija 4 iz leta 1909 Vasilija Kandinskega, Malevičev Suprematizem (1915-16) ter Židovska Venera (1912) Mihaila Larionova.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol