Uredništvo | 10. 11. 2023, 19:00

Pretkana prevara: deklico so posvojili, misleč, da je bila zanemarjena, a v resnici ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Posvojitelja sta bila prepričana, da bosta deklico odrešila okolja, v katerem so jo zlorabljali, in ji omogočila boljše življenje, a resnica je bila drugačna ...

Madonna, Angelina Jolie, na območju Slovenije pa na primer igralka Ana Dolinar Horvat in oblikovalka Maja Štamol Droljc – vse to so matere, ki so se odločile posvojiti otroke iz afriških držav. Čeprav so te zgodbe načeloma predstavljene kot pozitivne, pa je dobro vedeti, da obstajajo tudi prevarantje, ki se želijo na račun premožnih staršev, ki so pripravljeni afriškim sirotam ali takim, ki živijo v težkih razmerah, omogočiti boljše življenje, nesramno okoristiti.

Takšno prevaro sta na lastni koži doživela Jessica in Adam Davis, par iz ZDA, ki se je po štirih otrocih odločil, da bosta posvojila še Namato, šestletno deklico iz Ugande, poroča Kurir.rs.

Dobila sta informacije, da ima deklica za seboj težko življenjsko zgodbo: oče ji je umrl, mama pa naj bi jo zanemarjala, živela je v prostoru brez oken, brez kakršnih koli igrač, tudi v šolo ni mogla hoditi – na tak način so Davisoma tudi predstavili njeno življenje, ko sta jo leta 2015 obiskala v Ugandi in se dokončno odločila za posvojitev.

Ko jo je videla prek videoklica, je bila presrečna

Toda ko se je deklica, ki sta jo odpeljala s seboj v ZDA, naučila govoriti angleško, jima je vse pogosteje omenjala, kako pogreša svojo mamo. Vse, kar je deklica povedala, je bilo v popolnem nasprotju s tistim, kar sta Davisova slišala od agencije za posvojitve. Deklica naj bi namreč s svojo mamo živela povsem običajno, srečno življenje.

Par je obvestil institucije in uspel stopiti v kontakt z Namatino mamo. Ko jo je Namata po dolgem času ugledala prek videoklica, je bila presrečna. Davisova sta dokončno razumela, da to gotovo ni reakcija deklice, ki naj bi jo mati zanemarjala. Z njeno biološko materjo sta se dogovorila, da bo deklica v ZDA zaključila šolanje, nato pa se vrnila domov.

"Edina travma, ki jo je ta deklica doživela, je bila posledica tega, da sva si midva zaželela otroka iz Afrike in to povedala agenciji. Ona je bila doma, s svojo mamo, povsem srečna, dokler je niso po sili odvzeli in jo ponudili nama," je za CNN povedal Adam Davis.

Namata ni bila edina, ki so jo nasilno odvzeli družini – skupaj z njo so prevaranti ugrabili še sedem otrok iz njenega kraja in jih vse zadrževali v sirotišnici, da bi na račun posvojitev obogateli. Namatina zgodba se je k sreči dobro končala, saj se je po zaključku šolanja res vrnila k svoji biološki mami, v družini Davis pa je našla prijatelje, s katerimi bo ostala v stiku do konca življenja, še poroča Kurir.rs.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol