11. 5. 2022, 13:05

Potnik sam z letalom pristal na Floridi

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V majhnem letalu visoko v zraku se je sam znašel potnik, ki z upravljanjem letala ni imel nobenih izkušenj. Poslušajte posnetek in odkrijte, kaj se je zgodilo.

Po nenadni neodzivnosti pilota je moral potnik stopiti v njegove čevlje. Povsem brez izkušenj z letenjem mu je uspelo z manjšim enomotornim letalom varno pristati na letališču na Floridi.

Na avdioposnetku, ki je zaokrožil po tujih medijih, je slišati, kako potnik kontroli zračnega prometa pove, da ne ve, kako upravljati letalo. "Sem v resni situaciji,"  v posnetku pove neznani potnik. "Moj pilot je neodziven in nimam pojma, kako upravljati letalo." 

Nato kontrolor zračnega prometa potniku začne posredovati navodila za pristanek letala, ki je na koncu pristalo na mednarodnem letališču Palm Beach na Floridi: "Poskusi obdržati krila v ravnini in preveri, ali se lahko začneš spuščati. Krmilo potisni naprej in se zelo počasi spuščaj," je mogoče slišati, kako kontrolor zračnega prometa usmerja potnika. "Poskusi slediti obali proti severu ali jugu. Poskušamo vas najti na radarju."

V drugem zvočnem posnetku je mogoče slišati še enega kontrolorja zračnega prometa, ki pilotu drugega letala pripoveduje, kaj se je zgodilo.

"Pravkar ste bili priča, kako je potnik pristal na tem letališču,"  je kontrolor obvestil pilota letala American Airlines.
"Ste rekli, da je z letalom pristal potnik?" je vprašal pilot. In ob tem dodal: "O, moj bog. Odlično opravljeno."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord