N. V. | 7. 2. 2023, 14:34 | Vir: STA

Potres v Turčiji: Erdogan razglasil trimesečne izredne razmere na potresnem območju

Profimedia/fotomontaža

Na območju, ki ga je prizadel potres, v katerem je umrlo na tisoče ljudi, zdaj veljajo izredne razmere. Preberite, kaj točno to pomeni.

V desetih provincah na jugovzhodu Turčije, ki jih je v ponedeljek opustošil katastrofalen potres, bodo prihodnje tri mesece v veljavi izredne razmere, je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Kot je zagotovil, bo to omogočilo hitro reševanje in popotresno obnovo. 

"Odločili smo se razglasiti izredne razmere, da zagotovimo, da bo naše delo hitro opravljeno," je sporočil Erdogan in dodal, da bodo s pomočjo vrste izrednih ukrepov opustošena območja ob meji s Sirijo preplavili z več kot 50.000 humanitarnimi delavci in finančno pomočjo v višini sto milijard turških lir – slabih pet milijard evrov.

Zatrdil je še, da bodo vsi potrebni predsedniški in parlamentarni postopki, potrebni za razglasitev izrednih razmer, hitro končani. Te bodo veljale v desetih najbolj prizadetih provincah za obdobje treh mesecev.

Turška oblast tarča kritik

Oblasti v Ankari so medtem tarča vse ostrejših kritik, predvsem na družbenih omrežjih, ker naj bi se prepočasi odzvale na najhujši potres v Turčiji v skoraj sto letih.

Prav ravnanje Ankare ob najhujši naravni nesreči v državi v dveh desetletjih Erdoganovega vladanja utegne ključno za izid majskih parlamentarnih in predsedniških volitev.

Tragična nesreča za celoten narod

Potres je po zadnjih podatkih v Turčiji terjal več kot 3500, v Siriji pa več kot 1600 življenj, na tisoče je ranjenih, številne še pogrešajo, tako da bodo številke zagotovo še naraščale.

Po Erdoganovih besedah Turčija preživlja "najbolj boleče dni v svoji zgodovini", prizadetih naj bi bilo okoli 13,5 milijona ljudi v desetih provincah.

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija je medtem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu v Turčiji in Siriji prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin. Še posebej pereča je situacija na severu Sirije, opustošenem po desetletju vojne.

Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da organizacija na območje pošilja nujno pomoč, mobilizira izredne zaloge in je aktivirala svojo mrežo nujnih medicinskih ekip.