27. 7. 2022, 12:51 | Vir: STA

Potres za zdaj zahteval štiri življenja, poškodovanih vsaj 60 ljudi

Twitter/Stanley Buenafe Gajete

Potres je povzročil veliko materialno škodo, uničil je več znamenitosti in mnoga prebivališča. Sprožil je tudi več zemeljskih plazov. 

V potresu z magnitudo sedem, ki je danes stresel provinco Abra na severozahodu filipinskega otoka Luzon, so umrli najmanj štirje ljudje, vsaj 60 pa jih je poškodovanih, so sporočile tamkajšnje oblasti. 

Dve smrtni žrtvi so zabeležili v provinci Benguet, eno v provinci Abra in eno v provinci Mountain, je na novinarski konferenci povedal filipinski notranji minister Benhur Abalos.

Po zadnjih podatkih je bilo v potresu poškodovanih najmanj 60 ljudi, od tega 44 samo v provinci Abra.

Potres, ki so ga čutili tudi v dobrih 350 kilometrov oddaljeni prestolnici Manila, je prizadel približno 15 mest in povzročil resno škodo na najmanj 179 stavbah, od katerih jih ima veliko tudi zgodovinsko vrednost. Poškodovanih je bilo tudi več deset cest in trije mostovi.

Potres je sprožil tudi več zemeljskih plazov in povzročil nekaj velikih valov, vendar pa je služba za ukrepanje ob nesrečah po navedbah EFE izključila možnost cunamija. "Vsakih 15 minut čutimo popotresne sunke," je za filipinsko televizijo povedala viceguvernerka province Abra Joy Bernos.

Filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši je napovedal obisk prizadetih območij, vendar ne takoj, da ne bi odvrnil pozornosti od reševalnih akcij. Obljubil je, da bo zagotovil začasno zatočišče tistim, ki se zaradi popotresnih sunkov še ne morejo vrniti domov.

Filipini sicer ležijo na pacifiškem ognjenem obroču, območju, na katerem se zgodi približno 90 odstotkov seizmične in vulkanske dejavnosti na svetu. Letno Filipine strese približno 7000 potresov, ki pa so večinoma zmerni, še navaja EFE.

Zadnji večji potres, v katerem je umrlo več kot 200 ljudi, je otoško državo prizadel oktobra 2013. Julija 1990 je v potresu z magnitudo 7,8, ki je bil eden najmočnejših v filipinski zgodovini, na otoku Luzon umrlo več kot 2400 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord