J. Z. | 28. 7. 2022, 21:43 | Vir: STA

Požar na Krasu še ni rekel zadnje: pri sosedih evakuacija v več vaseh

Bobo

Medtem ko so si na slovenski strani gasilci nekoliko oddahnili, pa je v Italiji stanje znova zelo resno. Domove je moralo zapustiti približno 400 prebivalcev. 

Zaradi ponovnega izbruha požara na Krasu so v več krajih na italijanski strani meje pričeli z evakuacijami. Samo iz vasi Vrh južno od Gorice so doslej na varno spravili 400 ljudi. Goriški župan Rodolfo Ziberna je medtem izrazil sum, da so bili nekateri požari namerno podtaknjeni. 

Župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk je odredil evakuacijo vasi Vrh zaradi ponovnega izbruha požara, ki naj bi se tam zelo hitro širil, dosegel pa je tudi že prve hiše. Na kraju je več gasilskih ekip in vozil, v pomoč jim je tudi helikopter, ki preletava območje in požar gasi iz zraka.

Medtem so bile evakuacije odrejene tudi za vasi Poljane, Devetaki in Vižintini, v Gabrjah pa so trenutno v stanju pripravljenosti, poroča Primorski dnevnik.

So požari namerno podtaknjeni?

Požar se je z Brestovca razširil tudi v smeri Dola, prav tako pa se je približal Doberdobu in Gorici, pri čemer je goriški župan izrazil sum, da so bili nekateri novi požari podtaknjeni namerno.

Poveljnik goriškega pokrajinskega poveljstva Alessandro Giuseppe Granata je sporočil, da na pomoč prihaja 45 gasilcev in 15 vozil iz raznih krajev po Italiji in dodal, da pri gašenju trenutno sodelujejo tudi trije helikopterji in kanader.

Tudi slovenski gasilci na Krasu že od jutra aktivno sodelujejo pri gašenju požara na italijanski strani meje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord