3. 10. 2023, 15:18 | Vir: STA

Kakšen bo epilog grozljivega požara? V nočnem klubu umrlo 13 ljudi, policija sprožila preiskavo

YouTube/posnetek zaslona

Sodnik trenutno čaka na dokončanje identifikacije žrtev in rezultate obdukcije.

Špansko pravosodje je po požaru, ki je v noči na nedeljo izbruhnil v nočnem klubu v mestu Murcia na jugovzhodu Španije in se razširil še na dva sosednja kluba, danes sprožilo preiskavo zaradi suma nenaklepnega umora. V požaru je umrlo 13 ljudi, 24 pa je ranjenih.

Preiskovalni sodnik v Murcii bo "odgovoren za usmerjanje preiskave z namenom razjasnitve dejstev in določitve (...) kazenske odgovornosti", so sporočili s sodišča.

Tri od žrtev so identificirali na podlagi prstnih odtisov, preostale žrtve pa bodo identificirali s pomočjo vzorcev DNK, odvzetimi sorodnikom ljudi, ki so še vedno pogrešani. 

Odgovornim grozi do devet let zapora

Sodnik trenutno čaka na dokončanje identifikacije žrtev in rezultate obdukcije. Preiskava bo morala ugotoviti, ali upravljavci nočnega kluba niso sprejeli ustreznih varnostnih ukrepov, da bi preprečili požar in smrtne žrtve, je povedal državni tožilec Jose Luis Diaz Manzanera.

V tem primeru odgovornim grozi do devet let zapora, "saj gre za primer, ki vključuje veliko število smrti", je dejal.

Eden od treh nočnih klubov, ki jih je zajel požar, je marca letos prestal higiensko-sanitarni pregled, čeprav ni imel dovoljenja za obratovanje in so zanj oblasti januarja lani odredile zaprtje.

Zadnje inšpekcijsko poročilo nočnega kluba Teatre s februarja letos je sicer izpostavilo več pomanjkljivosti, vendar so te odpravili marca. Tiskovna predstavnica nočnega kluba Teatre Maria Dolores Albellan je dejala, da to dejstvo potrjuje, da so "vsi vedeli, da lokal deluje".

Požar v Murcii je najhujša tovrstna nesreča v španskih nočnih klubih v več kot treh desetletjih. Leta 1990 je v požaru v Zaragozi umrlo 43 ljudi, leta 1983 pa je požar v disku v Madridu terjal 81 življenj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord